Jonas Engman: En välkommen men kortvarig seger för drönare

Debatt ,
Smålandspostens nyhetschef Jonas Engman under ett flyguppdrag med drönare.
Foto:Krister Svensson
Smålandspostens nyhetschef Jonas Engman under ett flyguppdrag med drönare.

Det blev några tusenlappar i inköp. Ytterligare några tusen för att få rätt tillstånd, samt ett antal timmar för utbildning och att läsa manualer, lagar och paragrafer. I höstas köpte Smålandsposten in en så kallad drönare. Vi följde instruktionsboken till punkt och pricka. Det blev ett inköp som bara några veckor senare hamnade i malpåse på grund av att högsta förvaltningsdomstolen betraktade användandet som övervakning.

På ett sätt har jag full förståelse för myndigheternas ambition att reglera ett okynnesanvändande som kan orsaka både fysisk och psykisk skada. Fel använd kan en drönare dra rakt in i ett flygplan, störta i huvudet på dig eller filma dig när du ligger och solar i din egen trädgård. Men kameraövervakningslagen slog i stället mot en hel bransch som använder drönare professionellt.

Det har aldrig varit och kommer aldrig att vara Smålandspostens ambition att spionera på dig som privatperson.

Rätt använd är en drönare ett viktigt redaktionellt verktyg. Tekniken ger oss möjlighet att ta bilder som ger överblick och vi kommer åt vinklar som vi aldrig kunnat fotografera ur förut. För oss är drönaren ingen kul leksak.

Branschen är dessutom redan i dag hårt reglerad. Smålandsposten har tillstånd från Transportstyrelsen. Vi stämmer alltid av med flygplatsen innan vi flyger och inom det restriktionsområde som finns i Växjö gäller generellt flygförbud ”av hänsyn till allmän ordning och säkerhet”. Det sistnämnda gör att jag fortfarande kliar mig i huvudet. Fotoförbudet på Rättspsykiatriska regionkliniken gör att vi till exempel inte får filma domkyrkan med vår drönare, cirka två kilometer från det skyddade objektet.

Lagändringen som trädde i kraft vid månadsskiftet ger oss i alla fall återigen möjlighet att filma från luften. Men det kan bli kortvarigt. Redan i maj nästa år kommer EU:s dataskyddsförordning som innebär nya förändringar för branschen, möjligen med striktare regler.