Jonas Engman: Idrotten behöver fler som står upp för jämlikhet

Debatt ,
Det nederländska landslaget firar efter EM-guldet i söndags.
Foto:Patrick Post / AP
Det nederländska landslaget firar efter EM-guldet i söndags.

Den danske förbundskaptenen Nils Nielsen röt ifrån inför EM-finalen i fotboll. Den tidigare nederländska landslagsspelaren i herrfotboll, Arnold Mühren, var kritisk mot damfotbollen i en artikel i sporttidningen Telegraaf.

Det holländska damlandslaget jämfördes mot ett herrlag i division 5 och mot det laget skulle damerna inte ha en chans. För enligt Mühren är män både snabbare och starkare än kvinnor.

- Om du inte gillar damfotboll, var tyst. Du behöver inte skrika det rakt ut. Du behöver inte vara respektlös, blev Nielsens svar.

Mührens syn på damfotboll är egentligen så urbota dum att den inte borde behöva kommenteras. Den är dessvärre en dyster påminnelse om att 2017 behöver systrar, döttrar och mödrar som vill spela fotboll fortfarande kämpa mot fördomar och skev verklighetssyn.

Det är bara att titta på friidrotten. Herrar och damer tävlar sida vid sida, i samma grenar, men med olika resultat. Ett maraton är 42 kilometer oavsett om du är en han eller hon.

Torie Bowie, USA tog VM-guld på 100 meter på 10.85. Skulle hennes insats vara mindre värd bara för att hon sprang på en tid som inte ens hade tagit henne vidare från försöken om hon sprang med herrarna?

Nej, självklart inte. För hon springer ju aldrig med herrarna. Det är som att jämföra äpplen med päron.

Nederländerna vann sitt första EM-guld på damsidan i stor stil efter 4-2 mot Danmark. TV4:s expert Malin Swedberg kallade insatsen från båda lagen för ”propaganda för fotbollen”.

Jag hoppas innerligt att Arnold Mühren satt och såg den där EM-finalen. Att han där och då också tillät sig själv att bli imponerad av det som utspelade sig på plan. Möjligen satt han och tittade på nyss nämnda 100-metersfinal där landsmaninnan Dafne Schippers sprang hem ett brons. Nederländerna i synnerhet och idrotten i allmänhet hade all anledning att fira och känna stolthet. I går, i dag och i morgon.