Jonas Engman: Men plocka upp efter dig!

Debatt ,
Berget med matrester och annat skräp som hittades dumpat i skogen mellan Högstorp och väg 27.
Foto:Filip Sjöfors
Berget med matrester och annat skräp som hittades dumpat i skogen mellan Högstorp och väg 27.

Det finns många saker som irriterar oss svenskar. Nedskräpning är en av de sakerna. Allemansrätten är något vi är stolta över och skryter om. Trots det krävs det inte en lång promenad i skogen förrän man hittar fimpar och burkar slängda varstans. Just fimpar är en ännu vanligare syn i tätorter. Enligt organisationen Håll Sverige Rent utgör fimpar och snus 76 procent av allt skräp i tätorter. Du behöver inte vara en miljömurvel eller ha en maskros på ditt kavajslag. Lösningen är väldigt enkel. Ditt skräp - ditt ansvar. Jag lovar att det är närmare till en soptunna än till Systembolaget där du köpte din burk.

Den illegala soptippen som upptäcktes förra veckan i en skog i Växjö är nedskräpning på en betydligt högre nivå. Det spelar ingen roll vem eller vilka som ligger bakom. Det är farligt, fult och sanslöst ointelligent. Kommunen var snabbt på plats och städade platsen. Tyvärr var det inte första och säkert inte sista gången de får rycka ut.

***

Jag följer väderleksrapporterna slaviskt just nu, nationellt som lokalt. Varje lågtryck granskas och varje kallfront följs med hökögon. Sökmotorn är fokuserad på området kring Braås. April kan överraska både positivt och negativt. Precis när vårjackan har åkt av i den strålande vårsolen kommer plötsligt hagelstormen med stort H. En kopp kaffe i värmen avbryts abrupt av isande vindar och snö och regn från vänster till höger.

För egen del väntar premiärfisketuren i Örken till helgen. För andra är det en prövande tid att gå på fotbollsmatcher och sitta och huttra på läktare eller att snöra på sig skorna och ge sig ut på en joggingtur i motvinden. Oavsett intresse har vi alla gemensamt att vi huttrar i april.

Nästa vecka livesänder vi från både Växjöloppet och lokalderbyt i division 3 mellan Älmhults IF och Ljungby IF.

Smålandsposten är med dig i strålande sol eller regn och rusk.