Jonas Engman: Vi är på plats i Almedalen

Växjö Artikeln publicerades
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M)  på Moderaternas dag under politikerveckan i Almedalen.
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) på Moderaternas dag under politikerveckan i Almedalen.

Temperaturen i valrörelsen har skruvats upp. Både på nationell nivå och lokalt. Den här veckan befinner sig vår reporter Per Jodenius och vår ledarredaktion i Almedalen på Gotland.

En del kallar det ett rent jippo, en del ser det som det riktiga avstampet i valrörelsen. Smålandsposten väljer att åka till Almedalen under ett valår just för att veckan samlar många politiker från hela landet. Varje dag den här veckan rapporterar vi vad våra lokala företrädare gör i Almedalen.

Som redaktion bombarderas vi av löften, utspel och lobbyisternas pressmeddelanden. Därför känns det tryggt att på plats ha journalister som kan sålla i materialet och ta fram det som är mest intressant och relevant för dig som läsare.

Alla våra artiklar som har med valet att göra samlar vi nu på en plats, .

I helgen presenterade Smålandsposten dessutom den opinionsundersökning som gjorts av Sentio Research. Totalt svarade 800 personer i undersökningen som alltså är baserad på ett slumpmässigt urval och inte en självrekryterande panel, det vill säga där vem som helst som vill vara med kan gå in och tycka. Flera partier går framåt och flera backar. Mest anmärkningsvärt är kanske det rejäla tappet för (S) och att (KD) åker ur fullmäktige. Men där finns även en stor andel osäkra väljare. För partierna gäller det alltså att öka sin närvaro och fortsätta sin kamp om väljarna.

Alla våra artiklar som har med valet att göra samlar vi nu på en plats, smp.se/val2018.

•••

Tysklands Thomas Müller deppar efter att ha åkt ur fotbolls-VM.
Foto: Thanassis Stavrakis
Tysklands Thomas Müller deppar efter att ha åkt ur fotbolls-VM.

En efter en faller favoriterna. Som halvtysk kunde jag glädjas i några dagar åt att ha två lag att heja på under fotbolls-VM. Smärtsamt medveten om detta har jag (med rätta?) hånfullt blivit kallad medgångssupporter. VM blir mycket roligare att titta på om det går bra för ens favoritlag. Vem hade trott att Sverige skulle vinna gruppen och Tyskland komma sist?

I morgon är det dags. Sverige mot Schweiz i åttondelsfinal.

Nu är det bara blågult som gäller och hoppas att VM-festen fortsätter länge till. Heja Sverige!