Annons

Katastrofal brist på allmänläkare

Det är ljuv musik för en äldre distriktsläkare att dag efter dag få läsa i Smp om hur politiker vill satsa på primärvården.
Replik • Publicerad 4 juli 2018
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vårdkontakter behöver inte alltid ha läkarkompetens, men väldigt ofta, skriver Bengt Järhult.
Vårdkontakter behöver inte alltid ha läkarkompetens, men väldigt ofta, skriver Bengt Järhult.Foto: isabell Höjman/TT

Först Centerpartiet 27/6 i "Vårdcentralen - navet i Kronobergs sjukvård". En lång artikel med många förhoppningar på allt vårdcentralerna ska göra utan att med ett ord nämna att för det krävs allmänläkare. Bristen på sådana är katastrofal i landet och särskilt i Kronoberg. Hur sådana ska kunna rekryteras hade varit det viktigaste vallöftet. Inte minst då den helt färska statliga utredningen om Nära vård (Nergårdh) föreslår en ännu tydligare lagstiftning, där människors rätt till egen fast läkare slås fast.

Sedan regionstyrelsens ordförande Anna Fransson (S) 28/6, som svarar på min artikel 13/6 om fast vårdkontakt. Hon skriver "Självklart ska den fasta vårdkontakten vara vårdutbildad, men det är inte alltid en läkarkompetens som krävs". Nej, inte alltid men väldigt ofta.

Annons

De problem som ska lösas med en fast vårdkontakt gäller i hög utsträckning omprövning av allt för omfattande medicinering, diagnosticering av sjukdomar som kräver ny läkemedelsbehandling, kontroll av laboratorieprov, samordning med läkare på sjukhus, läkarbesök i hemsjukvården och på servicehus, remisser etcetera. Nergårdh förtydligar att utgångspunkten bör vara att en patients fasta läkarkontakt i primärvården ansvarar för samordning av de medicinska åtgärderna i patientens vård.

Det är märkligt hur sjukvårdspolitiker går som katten kring het gröt. Med all respekt för andra personalkategorier är sanningen att nationellt flera tusen allmänmedicinska specialister fattas i dag, prognoser från Socialstyrelsen visar att antalet minskar närmaste åren till följd av pensionsavgångar med mera. Men behoven ökar starkt till följd av de allt fler äldre med stor sjuklighet, sjukhusens oförmåga att klara sitt uppdrag och nya förslag i Nergårdhs utredning om bättre service och nya uppgifter för vårdcentraler.

Fransson lyfter fram några vidtagna rekryteringsåtgärder. Bra! De kan ge frukt så småningom på de läkartomma vårdcentralerna i länet men det räcker inte på långt när. Alla goda politiska och ickepolitiska krafter i Kronoberg behöver samlas om primärvården ska överleva, utvecklas och människor i framtiden ska kunna få sin vardagssjukvård tillgodosedd.

Bengt Järhult, distriktsläkare

Annons
Annons
Annons
Annons