Annons

Klarspråk om Försäkringskassan

Bengt Järhult talar i Smålandsposten den 3 maj 2018 än en gång klarspråk om verkligheten. Denna gång klarspråk om Försäkringskassans verklighetsflykt, understödd av ett hänsynslöst tillämpat regelverk man hänvisar till.
Replik • Publicerad 8 maj 2018
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Debatten om Försäkringskassan går vidare.
Debatten om Försäkringskassan går vidare.Foto: Johan Nilsson/TT

Med oförmåga att se och rätt bedöma den verkligt sjukdomsdrabbade människans situation och konsekvenser i form av tilltagande hopplöshet och ytterligare sjukdomsbesvär. Framtvingat utanförskap med hjälp av regelverk – vem faller den skulden på?

Försäkringskassan har i sin iver att stävja missbruk (berömvärt) – men med alltmer huvudlösa och hjärtlösa egentillämpade direktiv – kommit in på ett (klandervärt) verklighetsfrämmande spår. Vi ser många beklämmande exempel, men Försäkringskassan och dess ledning gör inte som man bör: drar lärdom av sina många misstag. I stället hävdas den cyniska linjen. Och till detta kommer lögnen: att man säger sig göra rätt.

Annons

Ministern Annika Strandhäll har på sistone, av verkligheten, tvingats uppmärksamma såväl Försäkringskassans som Arbetsförmedlingens oförmåga/ovilja till ett verklighetsbaserat synsätt. Och tydligen försökt ge direktiven en verklighetsbaserad innebörd. Samordningen och bedömningen för den enskildes bästa har saknats i högsta grad. Men kommer detta nu ner på den enskildes nivå?

Det är tydligt att Bengt Järhult har mångårig egen erfarenhet av drabbade människor i denna ”karusell”. Och han får många (tysta) instämmanden av dem som har samma erfarenheter av verkligheten. Men vem i Försäkringskassan, eller annorstädes bland dem som sitter i förskansningar av olika slag, kan förstå de problem Bengt Järhult med flera envist påtalar?

Utan egen erfarenhet av myndighetsfasoner som alls inte är till förbättring, tycks det bara vara ”verklighetens folk” som vet hur det är. Man kan verkligen instämma i Bengt Järhults avslutning om Försäkringskassan. Skäms. Det är ett ord som sällan används i vår skamlösa tid när så mycket företas utan skam som är att skämmas över. Skamvrå och skampåle är borttagna, men det som är rätt och fel står likväl kvar.

Per Gustafsson, Vislanda

Annons
Annons
Annons
Annons