Kristina Bingström: Mer än bara sport

Debatt ,

Lördag eftermiddag. I soffan sitter ena barnet och tar igen sig. Dagens fotbollsmatch är avklarad. Seriepremiär i kylan. Det var kul, det gick bra och de vann.

På tv:n kvitterar Vipers och håller spänningen vid liv i innebandyns SM-final. Vi följer intensivt med i spelet. Ställer oss och sätter oss ner igen och upp. Guldet går förlorat och ett vunnet silver tar ett tag att glädjas åt när segern var så snubblande nära. Tomma och uppgivna blickar Vipersfalangen mot seggerusiga Falunbor. Glädje och sorg fyller Globen.

En trappa upp följer maken ishockeyns SM-finaldrabbning. Det är på vrålen lätt att avgöra när rätt lag leder. Det undgår inte någon. Besvikelse blir till glädje blir till hopp och förtvivlan och så tillbaka till segervrål igen.

På Myresjöhus arena tar Öster emot Dalkurd i superettan. Säsongens första förlust. Tränaren är besviken och frustrerad efteråt. Rejält. Det undgår heller inte någon.

Alldeles intill på Arenastaden, i gamla ishallen, är det dags för den tredje av totalt fem shower med konståkningsklubben och några inlånade hockeykillar, två med samma efternamn som jag själv. De minsta isprinsessorna lyser av glädje och fryser av köld. Hos de äldre koncentration och precision. Tårar av smärta när hoppet blev till fall och rörelser i samklang med varandra.

Alla timmar som lagts ner. Blod, svett och tårar. Allt engagemang som krävs. Även den mest individuella prestation är frukten av ett lagarbete med många beståndsdelar. Supportrar, åskådare, fans som finns där i vått och torrt. Alla timmar som de lägger ner. Allt engagemang. I sin bästa och renaste form en katharsis som ger kraft och energi att orka med resten av tillvaron. En arbetsseger i sig.

Tusentals följde liverapporteringen från Öster, Vipers och Växjö DFF på smp.se i helgen. Analyser och matchrapporter därifrån och bildreportage från isshowen fyller sin plats i dagens tidning.

En vanlig lördagseftermiddag. Sport. Bara sport. Massor utav sport. Och det är inte så bara.