Kronoberg behöver ta krafttag för klimatet

Debatt Artikeln publicerades

Klimatet kan inte vänta. Snart är det dags för planetens kanske viktigaste val, skriver Michael Öberg (MP) och Marita Bengtsson (MP).

Miljöpartiet punktar upp en rad förslag som partiet vill driva för ”en mer hållbar livsstil och bättre folkhälsa, miljö och klimat.” Bland annat ska möjligheten för cykling i Kronobergs län öka.
Foto: Jon Olav,Nesvold
Miljöpartiet punktar upp en rad förslag som partiet vill driva för ”en mer hållbar livsstil och bättre folkhälsa, miljö och klimat.” Bland annat ska möjligheten för cykling i Kronobergs län öka.

Klimatet är en av de största frågorna för mänskligheten. Därför behöver valet den 9 september vara ett klimatval. Klimatforskningen och den senaste tidens extrema väder visar att vi behöver gå till handling på riktigt.

För det är bråttom. Klimatkrisen går inte att skjuta fram. Det är nu vi ska vara modiga och ha lösningarna för en hållbar livsstil. Det är nu vi ska ta de viktiga politiska besluten. Det är nu vi tillsammans ska ta hand om den här planeten. Det går inte att blunda längre.

För den som bara vågar finns många möjligheter att både minska utsläppen och skapa ett bättre samhälle. Priset på solceller och annan förnybar energi går ständigt ner och ger oss möjlighet att producera så mycket energi vi behöver utan att förstöra vår planet.

Den hållbara färden börjar i vår vardag så att kollektivtrafik och cykel ges mer plats. Vi får bättre folkhälsa och trevligare samhällen samtidigt som utsläppen minskar. Vi kör våra bilar på el, biogas och andra miljövänliga bränslen så vi kan bli självförsörjande och slippa beroendet av importerad olja.

Vi tar tåget när vi reser i stället för flyget. Vi stöttar våra bönder för mer lokalt producerad mat. Vi har nära till vård på vårdcentralen med vår personliga doktor. Vårdcentralen har ett tydligt förebyggande uppdrag så allvarliga sjukdomar kan upptäckas tidigt. Vår hållbara livsstil gör att inga köer uppstår i onödan så att de med behov får vård i tid. Då vi släpper tanken om att ständigt konsumera mer och mer kan vi få mer tid för att leva och umgås med nära och kära. Tillsammans gör vi samhället mer hållbart.

Vi står inför ett mycket viktigt val. Ett val som handlar om att vi ska kunna titta våra barnbarn i ögonen och säga att vi gjorde allt vi kunde. Ett val där tron på en modern och hållbar värld där vi tar hand om varandra, står mot ett hårdare slit- och slängsamhälle. Ett val där nya smarta lösningar gör att vi kan vara ledande i miljösmart teknologi och leva hållbart.

Vi ska göra allt för att sänka utsläppen, skydda djur och natur, öka jämlikheten och bekämpa de sociala orättvisorna. Vi ska ha klimatberedskap för att undvika katastrofer som sommarens extrema väder visat. Många lantbrukare och skogsägare har drabbats hårt. Miljöpartiet är redo att ta klimatledarskap för en mer hållbar livsstil. Vi kan förverkliga ett grönare Kronoberg genom att minska våra utsläpp och ställa om till ett samhälle inom naturens ramar. Vi vill:

• Göra det enkelt att åka kollektivt i Kronobergs län. Satsa på fler tåg som går i tid och inför ett samordnat biljettsystem, bygga ut och rusta upp järnvägen. Fler tågstationer.

• Utveckla närtrafiken för de som bor på landsbygden.

• Öka möjligheten för cykling i Kronobergs län.

• Gynna närproducerad och ekologisk mat (viktigt för det småländska lantbruket).

• Stoppa nedskräpningen av fimpar, plast och gifter som hamnar i natur och vattendrag.

• Nå ökad hållbar mobilitet genom till exempel tryggare kollektivtrafik med flexibla stopp och fler laddstolpar vid serviceinrättningar så det blir enklare att leva ett mer hållbart liv.

• Se fortsatt energieffektivisering med förnybar energi till regionens alla fastigheter.

• Bygga ut den nära vården samt utveckla möjligheterna till digitala vårdbesök.

• Nå förbättrad kompetensförsörjning där digitaliseringen möjliggör att rätt kompetens kan vara tillgänglig på rätt plats i rätt tid.

• Stötta det regionala näringslivet, sociala företag och föreningsliv som bidrar till den gröna omställningen.

• Minskad belastning på miljön genom en bättre folkhälsa och hållbar livsstil.

Det är exempel på Miljöpartiets politik som vi gröna vill driva i regionvalet för en mer hållbar livsstil och bättre folkhälsa, miljö och klimat. Frågor som du har möjlighet att ta ställning till i valet 9 september. Klimatet kan inte vänta, inte i fyra år, inte i tio. Det är nu omställningen måste ta ännu större fart. Det är det valet i september handlar om. Ska vi investera nu medan det är billigt, eller skicka notan till våra barn och barnbarn?

Michael Öberg (MP), kandidat till regionfullmäktige, Marita Bengtsson (MP), kandidat till regionfullmäktige