Kyrkan ska vara kyrka - på riktigt

Maria Palm (SD), Christer Svensson (SD)
Vi vill se en kyrka som står upp för sina traditioner och sin kristna identitet, skriver Maria Palm (SD) och Christer Svensson (SD).
Foto:Johan Nilsson/TT
Vi vill se en kyrka som står upp för sina traditioner och sin kristna identitet, skriver Maria Palm (SD) och Christer Svensson (SD).

Det bortglömda kyrkovalet 17 september närmar sig. Frågan är om fler eller färre än 12,8 procent från 2013 kommer att rösta. På ledarsidorna och här på opinionssidorna har vi glädjande nog kunnat läsa intressanta infallsvinklar men i övrigt råder tystnad.

Inte sällan hörs det röster om att partipolitik inte hör hemma i Svenska kyrkan. En berättigad fråga tycker vi Sverigedemokrater. Efter decennier av socialdemokratiskt maktmonopol inom kyrkan har den i alltför hög grad utvecklats till en politisk vänsterliberal opinionsbildare, där respekten för klassisk kristen tro fått stryka på foten till förmån för socialistiska och liberala ställningstaganden.

Vi vill se en kyrka som står upp för sina traditioner och sin kristna identitet. Vi vill låta kyrkan vara kyrka – på riktigt. En kristen kyrka ska finnas till för alla och förkunna ett fritt, kristet evangelium.

Ärkebiskopen Antje Jackelén är tillsatt av vår nuvarande regering. Vid advent 2016 lanserades Juluppropet där Svenska kyrkan lobbade intensivt för en generös flyktingpolitik och tvingade mer eller mindre kyrkobesökare att skriva under. Men att fördöma förföljelsen av kristna tycks mycket svårt att göra. Förste vice ordförande är Wanja Lundby Wedin. En maktfaktor är läronämnden. Där sitter Eva Brunne, biskop i Stockholm, som hyllar statsminister Stefan Löfven på Twitter för hans ”starka och tydliga ansvarstagande”. I juli 2017 berättade en fritidspolitiker (S) på Twitter att hon som valarbetare under förra valet ”gömde valsedlar under socialdemokraternas”. Politiseringen är högst påtaglig.

Ju färre medlemmar desto större makt. 96 000 medlemmar har lämnat kyrkan under 2016 och med uttalande som från Brunne lyckas kyrkan bli av med ytterligare ett antal tusen. SD har ökat från 130 till nära 1000 som är valbara till kyrkovalet från förra valet. En siffra vi är stolta över.