Annons

Låga kunskapsresultat är problemet

Jan-Åke Karlsson, Kommunistiska Partiet i Växjö, fick i måndagens tidning utrymme för sin uppfattning om skolsituationen i Växjö i dag och i framtiden. Vinstförbud heter hans patentlösning.
Replik • Publicerad 15 februari 2018

Jag tycker Karlssons resonemang om ”vinstförbud” är minst sagt löst i kanterna. Endera är han dåligt informerad, eller också är förslaget bara en konsekvens av en rättrogens fanatiska övertro på kollektivismens välsignelsebringande krafter.

Hur ser det egentligen ut i dag?

Annons

Får de skolor som gör vinst mer pengar än de kommunala skolorna? Svaret är nej, de får en beräknad elevpeng som är lika stor som genomsnittet för de kommunala skolorna.

 Har friskolorna sämre lokaler, usla läromedel, undermålig skollunch, låg datoriseringsgrad etcetera? Jag har trots ivrigt letande inte hittat någon undersökning som visar detta.

Är friskolornas lärare sämre än de kommunalt anställda? Är de ohederliga och sätter glädjebetyg? Inte heller här har jag kunnat hitta någon objektiv undersökning som visar att så skulle vara fallet.

Kan friskolorna välja och vraka bland elever, och därmed låta bli att ta in mer svagpresterande? Svaret är nej, först till kvarn gäller som regel.

Har de friskolor som redovisar de så förhatliga vinsterna sämre pedagogiska resultat än de kommunala skolorna? Ingen undersökning som jag lyckats hitta visar detta.

För mig är nämligen resultaten i skolan det i särklass viktigaste. Kan någon skapa lika bra eller bättre resultat till lägre kostnad så stör det inte mig ett dugg. Tvärtom borde detta vara en inspirationskälla för de som inte lyckas lika väl.

Karlsson avslutar med att oroa sig för att kommunen betalat ut hela 12 miljoner som utgjort friskolornas vinster. Dessa 12 miljoner skulle ha kunnat göra underverk för Växjös skolelever, önsketänker han. Jovisst, 12 miljoner är mycket pengar. Men pengarna har ju skapats eftersom friskolorna lyckats driva sin verksamhet till lägre kostnad än vad de kommunala skolorna genomsnittligt lyckats med. Inga 12 miljoner hade skapats om friskolorna inte funnits. Då hade ju pengarna förbrukats.

En fungerande skola vill vi säkert alla ha. Att ett vinstförbud skulle vara en nödvändig åtgärd för detta är, för att citera salig Calle Lidbom ”bara trams”. Enbart pengar är heller inte någon självklar lösning på skolans problem. De senaste åren har skolans budgetramar ökats för varje år – men resultatkurvorna pekar trots det åt fel håll.

För mig är problemet att elevernas kunskaper inte är tillräckliga, inte att vissa skolor lyckas skapa ekonomiskt överskott.

Sture Andersson, 
centerpartist och ersättare i Utbildningsnämnden

Annons
Annons
Annons
Annons