Landsbygdens hjältar är värda bättre förutsättningar

Insändare Artikeln publicerades
Fyller en livsviktig funktion.
Foto: Stewe Jonsson
Fyller en livsviktig funktion.

I dagarna är det högst aktuellt med vikten av ett gott brandförsvar. Men villkoren för de brandvärn som finns i dag behöver ses över.

Larmet piper. Å nej, utbrister sonen! Besvikelsen är total och ögonen tårar sig när pappan snabbt springer ifrån huset. Det blir ingen gymnastik för fyraåringen den kvällen. Pappan blir i stället först på plats efter en bilolycka med en älg. En av passagerna överlever. Två dör.

Barnen är hungriga och kundvagnen är överfull. Larmet piper. Varorna lämnas vid kassan. Barnen får hämtas i matbutiken av sin farfar. Pappan räddar i stället en kvinna som vill ta sitt liv.

Skyliften är hyrd över helgen. Färgburken är öppnad och de första penseldragen görs i nock. Larmet piper. Skyliften åker snabbt ner. Pappan åker i stället och släcker en skogsbrand och kommer helt utmattad tjugo timmar senare. Om någon timme börjar den vanliga arbetsdagen med ett viktigt måndagsmöte.

Att vara brandman i ett räddningsvärn innebär att du i stället för betald jour har en sökare på dig dygnet runt, året runt. När larmet går ligger det i ditt eget samvete att avgöra om du har möjlighet att åka eller inte. Sökaren blinkar ivrigt på livsviktig hjälp. Medvetslöst barn, skogsbrand, hjärtstopp, bilolycka, självmordsförsök eller villabrand.

På landsbygden är deltidskårer ofta ersatta med räddningsvärn som i dag även larmas på sjukdomsfall i väntan på ambulans. Om inte räddningsvärnets brandmän åker på larmet kan det ta för lång tid innan närmsta deltidskår eller ambulans är på plats. För sent för att rädda huset, barnet eller kvinnan som vill ta sitt liv.

Vem vill ha det på sitt samvete om du visste att du hade kunnat göra en insats för att rädda liv?

Tänk dig stressen att larmet kan gå 365 dagar om året, dygnet runt. Under förra året larmades pappan i vår familj vid närmare femtio tillfällen - antalet larm från SOS ökar för varje år. Vid deltidstjänst har du schemalagda och betalda jourveckor - resten av livet kan du stänga av sökaren och leva normalt. Hur tar Värends Räddningstjänst och övriga brandförbund sitt arbetsgivaransvar för den psykosociala arbetsmiljön med förutsättningarna som råder i ett brandvärn?

I dagarna är det högst aktuellt med vikten av ett gott brandförsvar. På nationell nivå diskuteras att det bör tillsättas fler deltidsbrandmän. Ett första steg bör vara att se över villkoren för de brandvärn som redan finns i dag. De är välutbildade brandmän - hjältar - som är värda bättre förutsättningar. Glöm inte att även hjältar är mammor och pappor som behöver tid med sin familj. De är också anställda och företagare som behöver kunna sköta sitt jobb.

Vad händer med säkerheten på landsbygden när de ideella brandmännen eller deras omgivning tröttnat på rådande förutsättningar?

Gift med en av landsbygdens hjältar