Låt fyraåringar styra byggandet

Debatt Artikeln publicerades

Vill man ha koll på hur efterfrågan på bostadsmarknaden kommer att utvecklas så ska man ha koll på hur många fyraåringar det kommer att finnas i en kommun.

Det är fyraåringarna som styr bostadsmarknaden, berättade en gång Sveriges då mest framgångsrika mäklare för mig. Det är när barnen fyller fyra som bostaden blir för trång och man måste flytta. Och vill man ha koll på hur efterfrågan på bostadsmarknaden kommer att utvecklas så ska man ha koll på hur många fyraåringar det kommer att finnas i en kommun.

Jag tycker att vi ska låta fyraåringarna, inte bara styra bostadsmarknaden, utan också byggandet. I dag verkar det i allt för hög grad vara två faktorer som styr, att pressa in så många kvadratmeter som möjligt på så liten yta som möjligt, och arkitekternas strävan efter att vinna fina arkitekturpriser för att ha byggt den fyrkantigaste och gråaste lådan. Trots att det ju är fyraåringarna som ska tillbringa sin mesta tid där, växa upp och formas till bra människor i den miljön.

Om inte lagar mot barnarbete satte käppar i hjulen så skulle vi anställa fyraåringar att hjälpa till med planeringen, men de borde åtminstone alltid tillfrågas om hur de vill se sin stad och sitt bostadsområde. Det är klart att vi alltid säger oss ha ett barnperspektiv i all planering, men det skulle kanske vara ännu bättre att ha ett barns perspektiv.

Som att det ska finnas spännande och trygga lekplatser dit man själv kan gå när man blivit ett par år äldre, men där pappa och mamma kan se en från köksfönstret. Och när man fortfarande bara är fyra att det finns möjlighet för mamma och pappa att umgås med andra pappor och mammor där.

Kringbyggda gårdar är bra så att man kan leka tryggt utan bilar eller att man kommer bort. Att man kan promenera till förskolan utan bilar och att det finns en skog eller en park jättenära är också sådant som borde vara självklart.

Och så klart att husen ser lite roligare ut och inte alla är likadana, så att det blir lätt att hitta hem och berätta för alla andra var man bor.

Lennart Adell Kind (L), Gruppledare Liberalerna Växjö