Annons

Lyft fokus från handlingarna och se till mentaliteter

Sommarens kanske mest givande läsning har varit Stefan Zweigs, mer aktuella än någonsin, Världen av i går.
Insändare • Publicerad 18 augusti 2018
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Vi får inte bli för trygga i vår föreställning om att demokratin är något vi historiskt sätt erövrat och numera är hotat. Jag syftar exempelvis till utspelet Moderaterna gjorde när deras valaffischer fått Ung Vänsters anti-hakkorsmärken satta på sig”, skriver Olof Bärtås.
”Vi får inte bli för trygga i vår föreställning om att demokratin är något vi historiskt sätt erövrat och numera är hotat. Jag syftar exempelvis till utspelet Moderaterna gjorde när deras valaffischer fått Ung Vänsters anti-hakkorsmärken satta på sig”, skriver Olof Bärtås.Foto: Nathalié Nylander

Boken, skriven 1939-41, återger Stefan Zweigs minne av världen; Wien under sekelskiftet, utbrottet av första världskriget, mellankrigstidens olika mentaliteter och slutligen andra världskriget. Historisk kunskap är relevant i dagens samhälle, men vi måste ändå fråga oss, vilken roll ska historien fylla i samtiden?

Zweigs skildrande av en mörk tid i människans historia är högst aktuell i dag och boken kan vara bakgrund för den tid vi ofta diskuterar och refererar till. Vissa påstår att historien alltid upprepar sig, men jag är skeptisk till det påståendet. Förvisso, mentaliteter som vi upplever i dag kan återfinnas i historien, men bara för att vi förstår hur något kunde ske förr så kan vi inte förstå de nya former en idé i dag kan inta. Historien upprepar sig, men aldrig i samma skepnad. Detta gör att vi måste vara på vakt efter de nya former exempelvis antisemitism eller totalitarism i dag innehar.

Annons

Med det sagt, vill jag framföra skepsis gentemot förenklade historiska paralleller. Det finns tendenser i dag, speciellt inför valet, att politiker eller politiska krafter anspelar till historien på ett problematiskt sätt. Alarmister säger vid minsta påfrestning att demokratin är hotad, men demokratin har alltid varit under hot. Det demokratiska projektet är och har alltid varit en process och en utmaning som handlar om att i varje given situation handla efter den demokratiska principen.

Det är inte en absolut punkt i det västerländska samhället, utan en idé som alltid beprövas och utmanas. Vi får inte bli för trygga i vår föreställning om att demokratin är något vi historiskt sätt erövrat och att det numera är hotat. Jag syftar exempelvis till utspelet Moderaterna gjorde när deras valaffischer fått Ung Vänsters anti-hakkorsmärken satta på sig, och därmed menar man att vår absoluta och orubbliga demokrati är hotad (när det förmodligen snarare var några ungdomars kvällsnöjen).

Vi måste lyfta fokuset från handlingarna och se till mentaliteter, och på vilket sätt dessa är problematiska och intar former. Jag vädjar inför valet, att alla politiskt engagerade människor inte låter sig uppgå i sitt politiska projekt och därmed tillåter sig göra våld över språket och historien, då om det är någonting Stefan Zweig lär oss, är det att inte acceptera politikens hävdande av sanningssägande över exempelvis historia.

Olof Bärtås

Annons
Annons
Annons
Annons