Växjöäldreboende: ”Mamma vill ha mat som hon kan tugga”

Växjö Artikeln publicerades

Min mamma är 95 år och bor på äldreboendet Bågen på Teleborg. Hon trivs ganska bra. Men maten är under all kritik.

Har politikerna i Växjö kommun inte ens hört talas om hur viktig maten är för äldre människors hälsa och välbefinnande? Kändiskocken Leif Mannerström har yttrat sig om detta i såväl teveprogram som sociala medier. Den kände professorn i Umeå, Yngve Gustafson, är specialist i åldrandet och har talat sig varm om äldres behov av lockande och näringsrik mat i medierna. Ämnet har verkligen varit på tapeten under de senaste åren. Detta förefaller ha gått de styrande politikerna i Växjö kommun fullständigt förbi.

Ett glädjeämne mamma har kvar i livet är att njuta av mat. Eller rättare: Ett glädjeämne mamma skulle kunna haft kvar i livet. Men maten som serveras på Bågen är regelmässigt smaklös och ibland till och med obehaglig att få in i munnen. Mamma vill ha, och får, ”extra tilldelning” av grönsaker. De är ofta smaklösa och överkokta. Det anses tydligen att äldre inte bör tugga, ens om de kan! Mamma vill ha mat som hon kan tugga. Inte mat som halkar ner i magen på henne utan bearbetning i munnen. Helt kött förekommer nästan inte. Råkost och råa grönsaker förekommer inte annat än i form av tomatklyftor någon gång. Varje söndag serveras de äldre av outgrundlig anledning alltid risgrynsgröt till kvällsmat. Jag menar, begreppet ”tomma kalorier” får verkligen en innebörd. Den kokta skalade potatisen till middagsmålen ser god ut men är torr och seg utanpå och mjuk och liksom blötmjölig inuti. Vid några tillfällen har jag smakat av de köttbullar som upphandlats. Konsistensen, bristen på textur och smak kändes direkt obehaglig i munnen. Jag ville inte svälja!

Som före detta Växjöbo skäms jag å Växjö kommuns vägnar för den mat som serveras på Bågen. I Huddinge, där jag bor sedan 20 år, och där jag bland annat är ledamot av äldreomsorgsnämnden, har våra fem kommunala äldreboenden egna matlagningskök. Vi serverar utmärkt mat, alltid med varierad salladsbuffé och kokta grönsaker i riklig mängd, alltid med nykokt potatis.

Många äldre har både smaksinnet och förmågan att njuta av mat i behåll, detta även om de förlorat många andra förmågor. Min mamma säger ofta då jag frågar henne om hur maten varit idag. ”Ja ja. Jag ska inte beklaga mig. Jag lever ju! Och det är inte bra att gå upp i vikt.” Mamma har ingen annan förväntan när hon går ut till matrummet, än att få något i magen, som håller henne vid liv. Hon förväntar sig inte välsmakande mat.

Kommunens politiker bör skämmas över att de dagligen berövar de äldsta och sköraste innevånarna den sista glädje de kanske har, den att få äta god och vällagad mat. Maten ska inte enbart hålla liv i de gamla. Maten ska vara en njutning för såväl öga som gom. Den ska vara aptitligt serverad, nyttig, näringsrik och varierad. Låt de äldre få njuta vid måltiderna!

Barbro Lind (f d Nylander)