Annons

Många vill arbeta för bättre tillgänglighet

När det gäller tillgängligheten på Grand Samarkand är mycket bra. Men självklart måste arbetet fortsätta med att förbättra brister, skriver Stefan Johansson, Funkibator förening.
Debatt • Publicerad 21 augusti 2018
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
De flesta fastighetsägare och ledare av verksamhet i offentlig miljö är trots allt kunskapssökande och välvilliga till förbättringar avseende tillgänglighet, skriver Stefan Johansson.
De flesta fastighetsägare och ledare av verksamhet i offentlig miljö är trots allt kunskapssökande och välvilliga till förbättringar avseende tillgänglighet, skriver Stefan Johansson.Foto: Gorm, Kallestad

I Smålandsposten den 9 augusti läser vi rubriken ”Kritik mot tillgängligheten på Grand Samarkand”. Det är helt korrekt att det fanns brister och förbättringsåtgärder men vad samverkansrådet tittade på under rundvandringen var kanske de sista kvarvarande fem procent av brister. Vi behöver ha med oss att 95 procent är antingen mycket bra eller utmärkt.

Vi tycker Grand Samarkand ska ha med beröm godkänt, men självklart fortsätta förbättra brister, så kallade enkelt avhjälpta hinder. Under den här aktiviteten kunde vi inte utlästa något annat än välvilja och intresse från Centrumledningens Mats Järderberg med kollegor. Därför är det orättvist att Samarkand möts av den negativa vinklingen som framförs i både tidning och radio.

Annons

Sverige ligger långt efter länder som Japan, Singapore och USA i tillgänglighet men samtidigt långt före de flesta andra länderna i världen. USA har för länge sedan lagstiftat om tillgänglighet. Det stora antalet krigsskadade veteraner från alla krig har hjälpt till att driva frågan. Japan har långt mer högteknologiska lösningar. Var vi än tittar så kommer vi alltid hitta förbättringsåtgärder.

Vi är rätt säkra på att om Växjö kommun själva skulle granska sina egna och andras offentliga lokaler så som kommunhus, bibliotek, konserthus, teater, resecentrum så skulle man hitta långt fler brister än på Samarkand. Vi behöver bara nämna ordet hörslingor så vet alla insatta att det nästintill är katastrof för alla med hörapparater. Vidare så finns det otroligt mycket att göra i gatumiljön, Växjös stadskärna med trottoarkanter, avsaknad av ledstråk, kullersten.

Under träffen på Samarkand var det ett genomgående budskap från tillgänglighetskonsulten Maarit Lundwall att välviljan finns men kunskapen brister i förarbetet. Vidare saknas även praktisk erfarenhet kring användning och funktion när något väl står klart. Det är skillnad på ett tomt rum på en ritning där alla mått stämmer och samma rum i användning som blivit inrett med väggbeklädnad, skyltar, färger, fast och löst möblemang. På varje nybygge som följt plan- och bygglagen till punkt och pricka kan man efteråt hitta brister och missar. Utanför det nya Ica Kvantum på Teleborg i Växjö hörde vi att de missat den korrekta och lagstadgade femmetersbredden på tillgängliga parkeringsplatser. Det finns så få experter på tillgänglighetsfrågan som arbetar med helheten.

När något väl är eller har blivit fel i en offentlig miljö, ja då är gången att man som kommuninvånare kan anmäla det till byggnadsnämnden. De med sina tjänstemän har ett utrednings- och kontrollansvar. I dag fungerar inte det här då det inte hinns med, kallat bristande resurser. Vi vill att det med lite kreativitet och vilja ska hittas nya, enklare och snabbare lösningar för att den här processen ska fungera. Det finns en tillgänglighetslinje dit ärenden kan anmälas och det hjälper för vissa frågor men inte de som har sin hemmahamn hos byggnadsnämnden.

Ibland kan det faktiskt vara så enkelt som att det kan räcka med ett kommunalt telefonsamtal eller att en ansvarig fastighetsägare informeras om att ett ärende inkommit och är i behandling. Man behöver inte dra igång hela den stora, långa och formella administrationskedjan för alla ärenden rörande enkla avhjälpta hinder. De flesta fastighetsägare och ledare av verksamhet i offentlig miljö är trots allt kunskapssökande och välvilliga till förbättringar avseende tillgänglighet.

Stefan Johansson, Funkibator förening

Annons
Annons
Annons
Annons