Mobbning riskerar att förstöra liv

Insändare Artikeln publicerades

Mobbning är något som sker överallt, i skolan och på arbetsplatser. Det här är ett stort problem i samhället, tycker jag. Det verkar inte som att de som mobbar inser vad de gör med offret.

Alla måste tänka på hur de behandlar sina medmänniskor, skriver Zainab Yaseen.
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT
Alla måste tänka på hur de behandlar sina medmänniskor, skriver Zainab Yaseen.

Oftast har den som blir mobbad ingen lust att gå till skolan, eftersom rädslan för att bli utsatt är alldeles för stor. Det i sin tur leder till att eleven missar mycket kunskap. I värsta fall kan det leda till att han eller hon inte får någon utbildning och inte kan jobba i vuxenlivet.

Den som mobbar inser inte att en person kan få en djup depression som är svår att ta sig ur. Människor som blir mobbade mår ofta väldigt dåligt. Ibland behövs det tabletter för att må bättre, och det är inte bra för hälsan. I längden leder de till att vissa hamnar på sjukhus, något som kostar pengar för staten. Pengar som hade kunnat användas till annat, till exempel bättre mat i skolan, nya lägenheter med mera.

I värsta fall tänker den mobbade att det är hans eller hennes fel att mobbningen pågår, och då börjar skada sig själv för att kunna känna smärta. I slutänden kan det sluta med att personen tar livet av sig. Det är en stor tragedi för familjen och alla nära och kära.

Snälla ni där ute, jag tror inte ni förstår hur ett enda ord kan leda till hemska saker. Tänk på vad just ni säger till en person för den människan kan ta väldigt illa upp, mer än vad ni kan någonsin kan ana.

Zainab Yaseen