Myndighetskaos på Försäkringskassan

Insändare Artikeln publicerades

Hur det fungerar, eller rättare sagt inte fungerar, med Försäkringskassans handläggningar vid sjukersättningar är det få som förstår.

Foto: Johan Nilsson/TT

Utomstående som får information kring hur det fungerar utbrister: "Detta kan ju inte stämma. Du måste skoja med mig, det är ju inte människovärdigt."

Har efter 13 år utan en enda sjukdag fått problem med höfter och knä vilket kräver operationer. I samband med detta följer sjukskrivning, och då automatiskt kontakt med Försäkringskassan. Jag kände ingen oro inför det då jag i mitt dagliga arbete har mycket kontakter med myndigheter på läns och riksnivå. Även om det förekommer frustration inför stelbent myndighetsutövning är det ingenting mot vad jag nu har fått uppleva under mina kontakter med Försäkringskassan. Långa väntetider, dålig och otydlig kommunikation, inga redovisningar och bekräftelser på inkomna synpunkter.

Var sjukskriven på halvtid under hösten med läkarintyg på grund av smärtor och trötthet av alla medicinerna. I mellandagarna 2017 kommer beslutet om att man inte kan bevilja mig sjukpenning från den 2 oktober 2017 för att jag inte prövats mot andra på marknaden förekommande arbete, utan en enda kommentar om när och hur och av vem detta ska göras. Detta beslut kommer alltså nästan tre månader för sent, för att jag ska kunna agera. En klar och tydlig information om detta skall ju komma i god tid innan ”ättestupan”.

Tänkte då genast på alla de i vårt samhälle som drabbats. Kanske en ensamstående med barn som behöver pengar till mat och hyra, som står där utan några klara besked, än mindre med några pengar.

Alla politiska partier är ansvariga för denna situation. De som införde nytt regelverk 2007, men inte minst nuvarande styre som snart haft en hel mandatperiod på sig, utan att göra någon förändring och förbättring. Dessutom har man satt som mål att få ner sjukskrivningstalet och därmed ökat antalet handläggare på Försäkringskassan för att få till ännu fler avslag. Vilket man lyckats med och nästan fördubblat antalet utförsäkrade under 2017.

Önskar inte ens en ovän att komma in i detta totala myndighetskaos med urusel information, ofta försent för att själv kunna agera, stelbent byråkrati och total brist på att se människan bakom.

Anders Hermansson