Nonchalant och oansvarigt i Löfvens svaga regering!

Katarina Brännström (M) ,

Trots den värsta politiska skandalen sedan spionen Wennerström så skriver Monica Haider (S) stolt om Transportstyrelsehaveriet. Inte ett uns av självkritik, tvärtom irritation över oppositionens fräckhet att ifrågasätta den perfekta regeringen.

Snälla Monica Haider, förklara varför två tunga S-statsråd avgår om inga fel begåtts? Varför mörkas så riksdag intet får veta, om allt skötts perfekt? Pratar inte statsråd på veckovisa regeringsmötena? Hur kan Löfvén ha så dålig koll på rikets säkerhet trots att han tillsatt ett Säkerhetspolitiskt råd? Varför finns inga anteckningar?

Frågorna hopar sig.

Löfven tillsatte Maria Ågren, S-märkt generaldirektör plus några S-närstående i styrelsen för Transportstyrelsen i februari 2015. På hösten 2015 informerade SÄPO till Näringsdepartementet om Transportstyrelsens lagbrott och brister. Något som Ann Linde, då statssekreterare hos Ygeman, nu erkänt att hon visste. SÄPO ville omedelbart stoppa upphandlingen men Transportstyrelsen fortsatte. I mars 2016 fick Hultqvist och Ygeman information. Infrastrukturminister visste ingenting, synnerligen allvarligt! Ingen informerar statsministern, också helt osannolikt och ett kommunikationshaveri inom regeringskansliet. Hur är detta möjligt?

GD Ågren polisanmäldes av SÄPO och sparkades i januari. Men regeringen ljög om orsaken, också allvarligt. Riksdag informerades aldrig, trots att regeringen har skyldighet att informera. Ännu ett allvarligt fel.

DN avslöjade hela historien i juli. Alliansen väljer att snabbt kalla ministrar till riksdagens extra utskottsmöten. På grund av den informationen valde alliansen att uttala misstroende mot tre ministrar. Helt korrekt och rimligt.

Att statsministern kritiserar riksdagens partier i opposition för sin roll är ren maktarrogans. Haider verkar också okunnig om riksdagens granskande roll av regeringen och vad som står i regeringsformen om misstroendeverktyget. En majoritet i riksdagen menar att tre statsråd inte skött sin uppgift och förtroendet är borta. Därför en misstroendeförklaring. Att Konstitutionsutskottet granskar är något annat, de kollar om någon minister brutit mot lagen.

Floskler om samhällsbygget och sossars förträfflighet blir närmast pinsamma i detta sammanhang. Sverige behöver en ny och bättre regering!