Petronella A Lindgren: 800 har svarat på frågorna

Debatt Artikeln publicerades

”Upplever du att det är lätt att få träffa en läkare när du behöver?”

Den frågan ställdes till 800 personer från Växjö kommun i början av sommaren.

Det var Smålandsposten som gett opinionsundersökningsinstitutet Sentio Research i uppdrag att ställa flera frågor, varav den ovan var den ena. Majoriteten, 61,6 procent, tyckte att det var lätt. 28,8 procent upplevde däremot att det inte var lätt att träffa en läkare.

Regionråden är kritiska respektive självkritiska.

Vad säger läkarstudenter? De som ger sig in i yrket och om några år ska arbeta i den offentliga sjukvården. Läs Jan Bärtås reportage på sidorna A 8-9.

***

Anton Dahlberg är inte Växjös mest kände idrottare. Men seglaren som i princip växt upp på Helgasjön har en meritlista som få.

Anton Dahlberg.
Foto: Lena Gunnarsson
Anton Dahlberg.

Han har varit med på fyra OS och vunnit såväl EM och världscupen. Just nu seglar han sitt elfte VM.

På vattnen utanför danska Århus är Anton, och hans gast Fredrik Bergström, inblandade i en dramatisk medaljstrid som får sin upplösning på torsdag.

Smålandsposten är på plats. Varje gång en idrottare från vårt län jagar VM-medaljer av ädel valör är det av stort intresse. Anton bor numera i Stockholm, men det var i Växjö han föddes, växte upp och inledde sin imponerande seglingskarriär.

Fotograf Lena Gunnarsson och sportchef Dan Magnusson bevakar tisdagens två seglingar på plats, träffar sedan Anton för en längre intervju under den tävlingsfria onsdagen och följer förstås torsdagens avgörande medaljsegling på plats i Århus.

Ifjol blev Anton tvåa på VM. Vad får han för placering i år? Vi ger dig svaret – samt alla kommentarer.