Politiker bör debattera på en högre nivå

Debatt Artikeln publicerades

Tyvärr fokuserar de flesta politiker och politiska partier på andras brister i stället för att komma med flera lösningar, förslag och se framåt och ge framtidstro, skriver Golnoush Lundén Keshavarzi (C).

Det är viktigt att samtliga partier och politiker tar sitt ansvar och för en konstruktiv debatt på en högre nivå än många gjort tidigare, skriver Golnoush Lundén Keshavarzi (C).
Foto: Per Sandeback
Det är viktigt att samtliga partier och politiker tar sitt ansvar och för en konstruktiv debatt på en högre nivå än många gjort tidigare, skriver Golnoush Lundén Keshavarzi (C).

För sju år sedan flyttade jag till Sverige. Ett land med fungerande demokrati, jämlikhet och jämställdhet. Efter ett års arbete upptäckte jag att landet styrs av politiker på alla nivåer. Politiker som består av vanliga människor som väljs av folket, det ska alla svenskar vara stolta över. I mitt hemland Iran fuskas det oerhört mycket och landet styrs av en islamistisk diktator.

Jag gav mig in i politiken för att jag såg att min röst behövdes och att jag ville bidra till det demokratiska arbetet. Sverige ska inte klyvas. I dag har vi stora utmaningar inom samhället när det gäller statliga, regionala och kommunala verksamheter. Tyvärr fokuserar de flesta politiker och politiska partier på andras brister i stället för att komma med flera lösningar, förslag och se framåt och ge framtidstro. Det är det som svenska folket behöver.

De flesta svenskar är stolta över hur långt vi har kommit med jämställdheten. Samma stolta människor har tyvärr svårare att i praktiken acceptera yngre kvinnor med starka åsikter. Detta är något som jag vet att många har varit berörda av, även jag själv, både inom politiken och i arbetslivet.

Snart är det val. Det är en av de viktigaste delarna i vår demokrati. De senaste åren har tyvärr politikerföraktet ökat i samhället. Detta är något som enbart politiker och de politiska partierna kan förändra. Politiker är valda av folket och ska företräda folket. Därför är det viktigt att samtliga partier och politiker tar sitt ansvar och för en konstruktiv debatt på en högre nivå än många gjort tidigare. Politik handlar om att ha visioner för ett samhälle och föra fram den på ett så bra sätt som möjligt.

Sverige har under lång tid utvecklats och befolkningen har ökat, mycket tack vare invandring. Men denna utveckling har också skapat problem och ökade behov i samhället. Tack vare en stor befolkningsökning genom invandring hjälper det till att lösa de ökade behoven som finns, främst inom välfärden. Jag hoppas att fler partier ser denna stora potential och att fler tar vara på den mångfald och kunskap som kommit till Sverige.

Vi måste ta vara på varandras olikheter och kompetens oavsett bakgrund, kön och ålder. Bara för att man inte uttalar allt på rätt sätt eller att man inte har så lång livserfarenhet, betyder inte det att man inte vet vad man talar om eller har tillräckliga kunskaper inom ett ämne.

Med insikt om detta kan man bidra till att det svenska samhället även i framtiden präglas av optimism och framtidstro.

Jag ser framåt.

Golnoush Lundén Keshavarzi (C)