Pontus Steneros: En bra mix skapar de bästa opinionssidorna

Debatt

"Det är bara en massa politiker som skriver."

"Aldrig publicerar ni texter skrivna av vanliga människor."

Det här är fortfarande två av de vanligaste kommentarerna jag får höra angående våra opinionssidor här i tidningen.

Men påståendena är helt enkelt inte sanna. Av de drygt 100 stycken insändare och debattartiklar som publicerats under februari månad var 50 procent skrivna av privatpersoner. 15 procent av personer som signerade med en jobbtitel, en organisation eller ett företag. Resterande texter, alltså 35 procent, stod politiker för.

Jag försöker alltid att prioritera insändare som skickas in av privatpersoner. Men att fylla två tidningssidor, sex dagar i veckan, med bara dessa texter går helt enkelt inte. Inflödet är inte tillräckligt stort. Sedan ska politikerna också ha möjlighet att föra fram sina åsikter. Därför behövs det en mix och jag gör mitt allra bästa för att den ska bli så bra som möjligt.

Sedan kan jag återigen poängtera att bara för att man skickar in en text, är det inte bestämt att den ska publiceras. Det gäller oavsett om det handlar om privatpersoner, organisationer eller politiker. Varje dag väljer jag som opinionsredaktör bort texter av olika anledningar, exempelvis att de är för osakliga eller innehåller personangrepp över gränsen.

Men med det sagt vill jag uppmana er att fortsätta skriva och tycka till. Gör ni inte det, blir det inga opinionssidor. Tänk dock på våra riktlinjer. Då ökar chansen att publiceras.

Skriv rakt, personligt och argumentera på ett sakligt sätt. En insändare behöver heller inte vara flera A4-sidor lång. Utan håll er kort. Vår grundregel för insändare är att de inte ska vara längre än 2 000 tecken. Sedan prioriterar vi dem som skriver under med namn, eftersom vi värnar ett öppet debattklimat.

När ni har skrivit klart skickar ni era texter till opinion@smp.se.