Pontus Steneros: Så fungerar jag när det är matchdag

Debatt Artikeln publicerades

"Vet du vad som börjar i helgen", sa jag till min fru häromdagen med stor entusiasm i rösten.

"Vad då?" svarade hon.

"Fotbollsallsvenskan", sa jag.

"Åh nej", sa hon.

Tränarna för alla allsvenskan klubbar. I helgen startar serien.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Tränarna för alla allsvenskan klubbar. I helgen startar serien.

Min fru vet hur jag blir när allsvenskan drar i gång. Mitt favoritlag spelar nämligen i serien.

På matchdag blir jag en annan person jämfört med övriga dagar. En person jag tror är jobbigare att leva tillsammans med än den jag brukar vara.

Det börjar redan timmar innan match. Nervositeten kommer smygande. Jag är pessimist i grunden. Säkert tio gånger säger jag att mitt lag att kommer förlora, att det inte kommer att ha chans till och med. "Det blir säkert 3-0 till motståndaren."

Under matchen vill jag ha det lugnt runt omkring mig. Jag måste också ha en viss tröja på mig. Min turtröja. Skrock, ja jag vet. Innerst inne fattar ju även jag att spelarna inte spelar bättre för att jag sitter hemma i soffan med en speciell tröja. Men det är ändå viktigt.

Vid baklängesmål; ett rejält skrik (kanske någon svordom, kanske till och med en kastad fjärkontroll i soffan). Vid mål framåt; en knuten näve.

Vid en förlust går jag in i mig själv. Rullar vissa avgörande matchsituationer i huvudet om och om igen och tänker: vad hände hänt om vi gjort mål där? Vid vinst är jag en solstråle. Konstigt är dock att en förlust svider betydligt mer än vad en vinst är skön. Det är väl pessimisten igen.

Ibland kan jag till och med vara så nervös att jag inte kan se matchen, utan i stället följer den via någon liverapportering.

Den här killen behöver ju hjälp, kanske ni tänker när ni läser det här. Så kan det säkert vara. Men det är så här jag fungerar en matchdag. Jag kan förstå fruns "åh nej" när jag påminde om vilken säsong som närmar sig.

Jag tror att alla supportrar har sina grejer för sig inför match. Och jag gissar att många Östersupportrar just den här veckan kan känna igen sig i min beskrivning ovan. Kanske inte i allt, men i vissa delar.

Det är ju nämligen så att även superettan närmar sig med stormsteg. På söndag spelar Öster första seriematchen för säsongen (om inte vädret ställer till det). Degerfors hemma väntar i premiären.

Då tror jag att många i publiken har sina turtröjor på sig.