Regeringen verkar ha glömt oss äldre

Kenneth Enelund
Regeringen har redan tagit på sig "spenderarbyxorna". Tyvärr verkar man ha glömt oss äldre, skriver Kenneth Enelund.
Foto:Gorm Kallestad/TT
Regeringen har redan tagit på sig "spenderarbyxorna". Tyvärr verkar man ha glömt oss äldre, skriver Kenneth Enelund.

”93-åring vägras plats på boende”. Rubriken handlar om Tranås kommun, men kunde lika gärna gälla Tingsryd, min egen kommun.

Problematiken är likartad. Det finns lediga platser på särskilt boende. Det finns ingen kö. Ändå nekas äldre människor, som känner att de inte klarar av att bo hemma, plats. Handläggarnas motiveringar är: De har inte tillräcklig ångest (hur man nu kan komma fram till det), de är inte tillräckligt otrygga, de har inte trillat tillräckligt många gånger och så vidare.

Vad du som gammal människa vill har mindre betydelse. Du som ett helt långt liv har varit van att fatta beslut, får inte ens ställa dig i kö till särskilt boende. Det är handläggarens bedömning som avgör om du överhuvudtaget hamnar i någon kö.

Tendensen är likartad i hela landet. Kraven för att få plats på särskilt boende ökar och trots regeringens löften, finns få andra alternativ.

Är denna samsyn inom den kommunala äldreomsorgen ett resultat av den, av regeringen beställda, ESO-rapporten från 2016, som ger tips om hur kommunerna effektiviserar verksamheten i bland annat äldreomsorgen?

Skall vi äldre, i ett välfärdsland som Sverige, behöva vänja oss att leva i otrygghet våra sista levnadsår?

Om ett år är det val. Regeringen har redan tagit på sig "spenderarbyxorna". Tyvärr verkar man ha glömt oss äldre.

Vi är snart två miljoner pensionärer i Sverige. Det är många röster, äldreminister Åsa Regnér (S).