Sluta bemöt oron med arrogans

Malin Palm
Malin Palm menar att de högsta cheferna i Uppvidinge kommun måste ta oron som framförs över arbetssituationen i kommunen på största allvar, i stället för att försöka rädda sitt eget skin.
Foto:Arkivbild
Malin Palm menar att de högsta cheferna i Uppvidinge kommun måste ta oron som framförs över arbetssituationen i kommunen på största allvar, i stället för att försöka rädda sitt eget skin.

Den obehagliga vanan att läxa upp de medarbetare och medborgare i Uppvidinge kommun som säger ifrån när de ser att något är fel, sträcker sig tydligen från verksamhetschefsnivå, via förvaltningschefsnivå och ända upp till kommunstyrelsens ordförande.

Jag kan inte annat än ana en viss desperation i alla dessa försök att slå sig fria från kritiken. Om jag som offentliganställd upplever att min chef missköter sitt jobb, har jag en grundlagsskyddad rättighet att framföra kritiken. Denna ”kritikrätt” syftar till att skapa en god arbetsmiljö och motverka missförhållanden på skolor, äldreboenden och andra offentliga institutioner.

När kritiken mot chefen och oron över hur verksamheten påverkas, bemöts med arrogans och regelrätta utskällningar från de ansvariga, tar man sig för pannan.

När en medborgare framför sin oro över personalhanteringen i lokalpressen, hånas han av högste ansvarig chef, som verkar oroas mer över vilken bild skriverierna ger av Uppvidinge kommun än över vad som faktiskt ligger bakom oron.

Det hade varit mer klädsamt att visa ödmjukhet i stället för att försöka rädda sitt eget skinn. Att ta kritiken som utgångspunkt för att åstadkomma de förändringar som är nödvändiga. Om så många, både anställda och medborgare, är missnöjda och oroliga borde kanske chefer på alla nivåer rannsaka sig själva och reflektera över vad som behöver förändras i stället för att krampaktigt fortsätta hålla varandra om ryggen?

Att använda skattepengar effektivt kan knappast vara att upprepade gånger ta in fördyrande hyrpersonal i spåren av en undermålig personalhantering. Det är möjligen ett effektivt sätt att göra slut på pengarna.

Lyssna på medborgare och anställda i kommunen i stället för att avfärda oss. Trygghet och stabilitet på de kommunala arbetsplatserna ger garanterat en bättre verksamhet till en lägre kostnad. Väl fungerande kommunala verksamheter är en förutsättning för att människor inte bara ska arbeta i kommunen, utan även vilja flytta hit. Dit kommer vi inte genom att motarbeta varandra.