Sluta förneka klimatförändringarna

Insändare Artikeln publicerades

Martin Kinnunen, SD:s klimattalesperson, sa nyligen i en radiointervju att svenskarna bara står för 0,1 procent av de totala koldioxidutsläppen i världen.

Vad Kinnunen och SD missar är att de struntar i att räkna in utsläpp av vår import och våra utlandsflygresor. Har SD hört talas om att vi genomsnittssvenskar förbrukar som om det fanns fyra jordklot (WWFs Living Planet Report)? Höginkomsttagare, typ riksdagsledamöter, lär i genomsnitt förbruka ännu mera.

Kan SD svara på vilka i världen som ska leva på en fjärdedels jordklot för att kompensera oss? Förnekar SD att jordens medeltemperatur har ökat med cirka en grad sedan industrialismens genombrott? Att koldioxidhalten i atmosfären under samma tid har ökat från 270 ppm till 405 ppm, trots att den mesta koldioxid troligtvis hittills fångats upp av haven med sjunkande pH där som följd?

Är det inte dags att SD slutar att förneka klimatförändringarna och slutar med att kräva nedskärningar av miljö- och klimatanslagen? Vart ska framtidens klimatflyktingar ta vägen enligt SD? Någon inom SD som kan svara?

Börje Svensson