Annons

Starkare skydd behövs för patienter och personal

Sjukhus och akutmottagningar finns för att hjälpa människor i nöd och de måste vara trygga platser.
Debatt • Publicerad 20 februari 2018

Patienter ska aldrig uppleva hot, trakasserier eller våld. Detsamma gäller läkare, sjuksköterskor och andra som arbetar där för att hjälpa sjuka och rädda liv. Det borde vara självklart, men så är det inte i dag. De som utsätter sjukvården för hot, våld eller skadegörelse ska inte ha en gräddfil till akuten, utan rakt in i fängelset.

I Region Kronoberg uppger cirka var tionde medarbetare sig ha utsatts för hot eller våld. Det är inte acceptabelt. Vi är i stort och omedelbart behov av både mer kraftfull lagstiftning och ökade möjligheter till åtgärder som till exempel att snabbare och enklare kunna utöka kameraövervakningen på våra sjukhus.

Annons

När regeringen inte klarar sitt ansvar så tvingas landsting och regioner lägga resurser på säkerhetsåtgärder för personalens och patienternas trygghet. Pengar som egentligen ska gå till vård. Regeringen borde kunna lägga fram betydligt skarpare åtgärder.

För att komma till rätta med problemen föreslår vi därför följande åtgärder.

1. Inför en ny brottsrubricering – våld mot alarmeringstjänstpersonal – som omfattar bland annat angrepp mot vårdpersonal, där det inte ställs upp något krav på att angreppet sker mot någon i dennes myndighetsutövning.

2. Inför en ny straffskärpningsgrund som omfattar alla former av angrepp mot viktiga samhällsfunktioner.

3. Ta bort tillståndskravet för kamerabevakning på sjukhusen.

Som patient och medarbetare i sjukvården ska du kunna känna dig trygg hos oss, det tycker vi är viktigt.

Mikael Johansson (M), Pernilla Torneus (M)

Annons
Annons
Annons
Annons