Stoppa slöseriet med våra pengar i Almedalen

Debatt Artikeln publicerades
Mingel i Almedalen.
Foto: Marcus Ericsson/TT
Mingel i Almedalen.

Våra skattemedel ska gå till offentlig kärnverksamhet såsom skola och säkerhet och inte till lobbying mot oss själva. Det skriver Medborgerlig Samling Kronoberg som är kritiskt mot de kostnader som Kronobergs deltagande under Almedalsveckan medför.

Det är nu 50 år sedan Olof Palme höll sitt sommartal på ett lastbilsflak i Almedalen utanför Visby ringmur. Sedan dess har Almedalsveckan utvecklats till ett rejält jippo, finansierat av oss skattebetalare. Medborgerlig Samling kunde nyligen avslöja att 2017 års Almedalsvecka kostade oss skattebetalare över 100 miljoner kronor.

Då Palme tillbringade sommarsemestern på Fårö innebar hans tal i Visby ingen större insats med skattepengar för transport och genomförande. Detta kan inte sägas gälla i dag. Kommunpampar med följen flyger in långväga ifrån – och förstås på vår bekostnad.

Medborgerlig Samling Kronoberg har begärt ut och sammanställt kostnaden för Regionens och länets kommuners deltagande 2017 och det rör sig sammantaget om över 600 000 kronor. Detta trots att endast Region Kronoberg och Växjö kommun deltog. Ljungby kommun skickade ett kommunalråd men redovisar inte kostnaden för detta. Uppvidinge har valt att inte svara på våra frågor, trots att offentlighetsprincipen rimligen även gäller i Uppvidinge.

Minst 130 dagars arbetstid, eller över 1 000 arbetstimmar, har också lagts på deltagandet, enligt vår sammanställning. Troligen är dessa siffror lågt räknade då vi inte vet omfattningen om merkostnader och tid för förmöten, kickoffer med mera.

Medborgerlig Samling är inte motståndare till Almedalsveckan som sådan. Självklart finns det positiva effekter av att föreningar och delar av det offentliga Sverige träffas och diskuterar aktuella samhällsfrågor. Men i en välmående demokrati sker opinionsbildning genom politiska partier och föreningar. I dag är det dock tydligt att myndigheter, landsting och kommuner använder skattemedel till att själva försöka påverka medborgare och politiker. Denna omvända påverkan är förstås orimlig och i grunden osund för demokratin. Våra skattemedel ska gå till offentlig kärnverksamhet såsom skola och säkerhet och inte till lobbying mot oss själva.

SKL, Sveriges kommuners och landstings samlingsorganisation skrev för inte lång tid sedan om att det framöver kommer att saknas många miljarder i kommunernas och landstingens budgetar. Om vi ska kunna möta detta väntande gigantiska underskott i våra offentliga finanser utan dramatiska skattehöjningar så måste länet och dess kommuner bli mycket bättre på att använda våra skattepengar på ett ansvarigt sätt. Medborgerlig Samling vill se färre cocktailjippon i Almedalen och fler lärare i våra skolor.

Medborgerlig Samling är Sveriges nästa riksdagsparti och borgerligt liberalkonservativt. Partiet ställer även upp i val till Landstingsfullmäktige i Kronoberg samt i Växjö och Uppvidinge kommuner.

Max Villman, Växjö (MED)