Sverigedemokraterna ett arbetarfientligt parti

Debatt Artikeln publicerades
På område efter område är SD ett parti som slår hårt mot oss arbetare, skriver representanter för bland annat If Metall och Transport.
Foto: FREDRIK PERSSON
På område efter område är SD ett parti som slår hårt mot oss arbetare, skriver representanter för bland annat If Metall och Transport.

En regeringsbildning där Ulf Kristersson stöder sig på Jimmie Åkesson skulle skapa det mörkblåaste samhälle Sverige sett i modern tid. Det skulle innebära en oerhört försämrad trygghet på arbetsmarknaden kombinerat med nedskärningar i välfärden, skriver sex fackliga representanter från Kronoberg.

När vi läser lokaltidningen Smålänningen dagen efter debatten på Sunnerbogymnasiet, att en stor andel av eleverna kunde tänka sig att rösta på Sverigedemokraterna så blir många av oss mörkrädda. Samtidigt så inser många av oss att vi har ett stort jobb kvar denna valrörelse, och det är att informera förstagångsväljarna om vad en kommande blåbrun politik faktiskt innebär för en arbetare.

Visstidsanställningar, fackföreningar, lagen om anställningsskydd, arbetsmiljö och så vidare, allt detta viktiga som ger alla trygghet på arbetsplatsen. Som gör att alla slipper gå på en ständig provanställning livet ut. Som ger dig rätten att med fackets hjälp förhandla fram schysta löner och schysta villkor. Som ger dig rätt att ha semester, rätt att få sjuklön, rätt att få vara föräldraledig. Llistan kan göras lång.

En regeringsbildning där Ulf Kristersson stöder sig på Jimmie Åkesson skulle skapa det mörkblåaste samhälle Sverige sett i modern tid. Där ser vi det som vår uppgift att informera förstagångsväljarna om vad detta samarbete skulle innebära. Hur tryggheten har sparkats undan för alla anställningar på arbetsmarknaden.

Det skulle innebära en oerhört försämrad trygghet på arbetsmarknaden, stora nedskärningar i socialförsäkringen, fortsatta vinstuttag kombinerat med nedskärningar i välfärden.

Det vill säga att man är otrygg på sitt arbete, man kan riskera att hamna på bar backe om man blir sjuk och samtidigt som de vill skära ner på vård, skola och omsorg så tillåter de privata bolag att ta vinstpengarna i stället för att återinvestera i de privata skolorna och vårdinrättningarna. Sverige är det enda landet i världen som tillåter detta.

Sverigedemokraterna vill ha en ny anställningsform som kallas lärlingsanställning, de vill lagstifta lägre löner i stället för att låta fackförbunden och arbetsgivarna förhandla om lönerna, de vill göra massiva skattesänkningar som slår mot välfärden i kommuner och landsting och därmed försämra villkoren för dem som jobbar inom vård, skola och omsorg.

På område efter område är det ett parti som slår hårt mot oss arbetare.

De kallar sig ett arbetarparti utan att komma med några som helst förslag som gynnar just arbetare, snarare tvärtom.

Med Moderaterna och SD vid makten kommer vanliga arbetare att bli de nya fattiga i Sverige. Ingen går längre säker på sina jobb och varje dag riskerar du att bli arbetslös, varje dag riskerar du att få din inkomst sänkt, varje dag riskerar du att möta fattigdomen.

Det är väldigt tyst om detta i medierna då det bara fokuseras på Sverigedemokraternas huvudfråga.

Det är nu dags att syna detta arbetarfientliga parti i sömmarna, vi gör det och hoppas att du med gör det.

Fredrik Svensson, ordförande Lo-facken Ljungby, Gs-facket

Lars-Olof Petersson, If Metall,

Håkan Bengtsson, If Metall,

Tomas Nielsen, If Metall,

Joacim Holmqvist, Transport,

Caroline Holmqvist Henrysson, ledamot Lo-facken Ljungby, Kommunal