Annons

Systembolaget ska verkligen inte skrotas

I en debattartikel skriver LUF att Systembolaget borde skrotas. Ett populistiskt uttalande för att vinna billiga poäng och försök till röstraggning inför höstens val.
Replik • Publicerad 23 april 2018
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Magnus Loo svarar på LUF Kronobergs debattartikel, signerad Matti Welin och Lucas Olsson, om Systembolaget som publicerades den 12 april.
Magnus Loo svarar på LUF Kronobergs debattartikel, signerad Matti Welin och Lucas Olsson, om Systembolaget som publicerades den 12 april.Foto: Hasse Holmberg/TT

Det var ett ovanligt dumt förslag att vi skulle skrota vårt eminenta Systembolag. Åldersgränsen ska absolut inte sänkas, vore i stället bättre att höja åldersgräns för giftemål och rösträtt. Väldigt få 18-åringar är mogna att ta så avgörande beslut för både sin och Sveriges framtid. Däremot spelar inte åldern någon roll alls om man ändå har så dåligt omdöme så att man köper på ”svarta marknaden” eller försöker smuggla från andra länder oavsett vad det gäller.

De nämner eventuella hinder för företagsamhet och inskränkt frihet, men då ska man veta att under de senaste åren etablerats mängder med företag som bedriver privatimport av varor som Systembolaget av olika anledningar inte tar in i sitt sortiment, det är fritt att vända sig till dessa företag. Finns också möjlighet att handla direkt av olika företag i till exempel Danmark om det är något speciellt man söker.

Annons

Systembolaget borgar för en god kvalitet på de produkter vi väljer att inhandla och personalen är oerhört kunnig vad det gäller olika typer av vin, öl och sprit, vad som passar till olika maträtter, smak och doft med mera. Allt detta skulle försvinna med en avreglering och vi skulle tappa den fördelen vi har i dag att vem som helst inte kan gå in i en affär och köpa uselt vin utan ålderskontroll.

När det gäller skatteintäkter är det väl alldeles utmärkt sätt att förstärka statskassan och framför allt bör varje form av ”onödig” konsumtion beskattas högt, till exempel även tobak och godis men det finns mängder med andra exempel.

Gällande miljöaspekt är det folks medvetande det handlar när vi kommer till alkoholresor till Danmark och Tyskland. På dessa spritresor kan man inte förvänta sig att kunna handla vin och öl av särskilt god kvalitet, vill man ha kvalitet är det många gånger dyrare än i Sverige. Det som handlas där är i regel fulöl, fulvin och fulsprit av tveksam karaktär.

Nej, den som verkligen vill bidra till miljön och stärka arbetstillfällen ser till att handla sina varor på Systembolaget. Ju fler som gör det, desto större chans är det att lokala tillverkare får omsättning för sina produkter tack vare ökad omsättning och det i sin tur ger fler arbetstillfälle hos både tillverkare, distributörer och Systembolaget. Och det betyder färre resor till Tyskland/Danmark och mindre miljöpåverkan.

Magnus Loo

Annons
Annons
Annons
Annons