Annons

Ta inte bort den valmöjlighet vi har i skolan

När jag i våras skulle ansöka till gymnasiet så valde jag en kommunal skola. Den verkade bra och det var den säkert för vissa men när jag kom dit så gick jag där i fem veckor och trivdes inte alls.
Debatt • Publicerad 22 januari 2018

Efter dessa fem veckor tog jag beslutet att byta skola och bytte till en nystartad friskola i Växjö. Det kändes som en familj när jag kom dit och bättre elever samt lärare är det svårt att hitta. Något som jag har upptäckt är att tiden går så fort på min nya skola och det är för att vi har roligt i utbildningen. Det är så det ska vara. För mig passade denna skola bättre och för andra individer passar andra skolor bättre. Det kvittar om den är kommunal eller privat. Bara man trivs och får en bra utbildning.

Regeringen tillsammans med Vänsterpartiet försöker se till att staten vinstbegränsar friskolorna och andra välfärdsföretag. Vilket är ovanligt i andra länder. PwC gjorde på Svenskt Näringslivs uppdrag en konsekvensanalys av Reepalu-utredningens förslag som visade att 80 procent av välfärdsföretagen bara skulle få ha ett överskott som är så minimalt att det inte skulle vara möjligt att bedriva en ekonomiskt hållbar verksamhet.

Annons

Det är inte bara regeringen och Vänsterpartiets vinstbegränsning jag ogillar utan också deras ideologiska krigföring mot friskolorna. Det finns kommunala skolor som har sämre kvalitet än friskolor och vice versa. Det staten borde fokusera på är skolornas kvalitet, inte ägaren.

Som ungdom blir jag ganska besviken när dessa partier låter sin ideologi gå före kvaliteten på min utbildning. Det finns vissa som trivs på en kommunal och vissa på en privat. Allt beror helt och hållet på kvaliteten, eleverna och lärarna på skolorna. På så sätt har marknaden sitt eget sätt att tvinga friskolorna till bra kvalitet och bra service för att överleva.

Jag tycker inte att regeringen uppe i Stockholm som sitter långt ifrån verksamheterna utspridda över landet ska sitta och bestämma hur bra det ska gå för min skola. Det ska vara upp till nya elever att få rösta på skolorna genom sitt skolval. Låt det vara så, låt de som ska dra nytta av utbildningen själva få välja, genom det fria skolvalet. 340 000 barn i Sverige går på en fristående förskola eller skola. Ta inte ifrån oss den valmöjligheten.

Alla är vi olika, så låt oss värna om valfriheten och bidra till att partierna på vänsterkanten lägger ner denna antifriskola-mentalitet och gör skolornas kvalitet till en del av den svenska modellen.

Alexander Fridriksson, MUF Kronoberg

Annons
Annons
Annons
Annons