Annons

Utseendet inte klart för nya kommunhuset

Växjö station och kommunhus är ett komplext byggnadsprojekt och vi förstår att vi misslyckats i vår information med våra invånare. När vi ser tillbaka inser vi att det framför allt finns tre punkter som vi borde ha förklarat bättre.
Debatt • Publicerad 20 september 2018
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Här byggs Växjös nya station- och kommunhus.
Här byggs Växjös nya station- och kommunhus.Foto: Pontus Steneros

Den första punkten gäller arkitekttävling och skisser. 
Vi borde från början ha varit tydliga med att White arkitekters vinnande förslag ”Under ett tak” var ett innovativt arkitektförslag som ger en grund för fortsatt arbete. Efter tävlingen bearbetade White 2017 förslaget för att anpassa byggnaden till detaljplan, tekniska förutsättningar, myndighetskrav och ekonomi. Fasaden ändrades då bland annat till rektangulära fönster. Arbetet med att omarbeta byggnaden och därmed också bilderna, kommer fortsätta. Inte heller den bild som nu publicerats i bland annat Smålandsposten är den slutgiltiga.

På den bilden syns exempelvis inte att fasaden är beklädd med glas, vilket den kommer att vara. Här borde vi ha varit tydligare när bilderna publicerades på vår webbplats och delades ut till media. Byggnadens utformning kommer utvecklas i dialog med stadsarkitekt för att uppnå ett resultat som vi alla kan känna oss stolta över.

Annons

Den andra punkten är bytet av arkitekt. 
Byggandet av Växjö station och kommunhus är indelat i olika faser. I fasen efter arkitekttävlingen hade White arkitekter i uppdrag att ta fram underlag för projektering och renodla sitt förslag. Inför projektets nästa fas gjorde Vöfab tillsammans med byggentreprenören Skanska en ny upphandling av arkitekt. Detta görs för att säkerställa bästa möjliga upplägg och pris. Sweco vann upphandlingen då White arkitekters offert bland annat var högre. Upphandlingen har granskats av Konkurrensverket utan anmärkning. Anledningen till varför vi gjorde en ny upphandling är också något vi borde ha varit tydligare med.

Den tredje och sista punkten handlar om varför vi i detta omfattande projekt valde att dela upp bygglovet i tre bygglov. Det första gäller schaktning och spontning. Det andra bygglovet gäller källaren och det tredje är för byggnaden i stort. Att dela upp bygglov är ett sätt att spara tid. Arbetet med utformningen av byggnaden kan på så sätt pågå parallellt med schaktningen och byggandet av källaren. Länsstyrelsen valde dock förra veckan att skicka tillbaka bygglovet för källaren till byggnadsnämnden, ett beslut som Vöfab överklagat. Bygglovet för helheten är insänt till byggnadsnämnden men har ännu inte behandlats, då vi arbetar med kompletteringar kring utformningen och utseende.

Nu fortsätter arbetet. Tack för allt engagemang kring vår nya byggnad.

Ove Dahl, projektledare, Christer Carlsson, vd Vöfab

Annons
Annons
Annons
Annons