Annons

Varför vågar så få ta in externa ledamöter?

Sverige befinner sig som känt i en högkonjunktur och det är stor efterfrågan på rätt arbetskraft.
 Lika känt faktum är att konjunkturer växlar och hur mycket vi drabbas när en lågkonjunktur tar vid beror på hur väl bolagen förbereder och rustar sig.
Debatt • Publicerad 17 april 2018
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det behövs fler externa ledamöter i bolagens styrelser, anser StyrelseAkademien Sydost.
Det behövs fler externa ledamöter i bolagens styrelser, anser StyrelseAkademien Sydost.Foto: Maja Suslin / TT

Vi inom ideella föreningen StyrelseAkademien vet genom forskningsstudier att kompetenta styrelser gör skillnad för bolagens lönsamhet och värdetillväxt – extra viktigt när sämre tider eller tekniska omvälvningar förändrar förutsättningarna.

Utöver utbildade och certifierade styrelser så har så kallade ”externa ledamöter” visat sig vara en framgångsfaktor. Då dessa saknar ägarkoppling så har de lättare att hålla ett opartiskt och oberoende förhållningssätt och därmed fokusera på bolagets bästa. De har också tagits in som ledamot på sina meriter och att de matchar profil utifrån bolagets behov.

Annons

Bland StyrelseAkademiens 7 000 medlemmar så är många intresserade av att ta uppdrag som externa ledamöter. De som tagit in extern ledamot brukar vittna om lyftet det innebär för styrelsearbetet. Vi vet att betydligt fler skulle vara betjänta av att ta in en extern ledamot. Så varför vågar så få bolag ta in externa ledamöter?

Kanske en obefogad rädsla att släppa in någon utifrån som gör att man avvaktar trots att behovet finns? I en färsk undersökning från en medelstor kommun i Småland så har enbart cirka 20 procent av bolagen med 10-25 anställda en extern ledamot. Så stor andel som cirka 50 procent har enbart en ordinarie ledamot och en suppleant vilket motsvarar minimikravet i ABL. Att skapa visioner, strategier, värdegrunder, mål och en hållbar och lönsam verksamhet utan aktivt styrelsearbete är mycket svårt och gör bolaget sårbart.

StyrelseAkademiens nya vision är ”en extern ledamot i alla bolag”. Den visionen kan tyckas omöjlig att nå men genom att sprida information om fördelarna kan vi åtminstone öka andelen bolag som vågar göra detta. Ett tillfälle att lyssna på denna information är under kostnadsfria ”Styrelseveckan Kronobergs län” i april då ett tema handlar just om externa ledamöters betydelse för visioner och strategier. Andra viktiga ämnen för styrelsen som IT-säkerhet, hållbarhet, digitalisering och internationalisering tas också upp då det finns stora utmaningar men också möjligheter att göra rätt.

En extern ledamot i alla bolag – kommer vi ens i närheten av den visionen? Vi inom StyrelseAkademien Sydost hoppas att de drygt 20 000 bolagen i Kronobergs, Kalmar och Blekinge län tillhör en modig region som vågar anta utmaningen.

Charlotte Heliosson, verksamhetsledare StyrelseAkademien Sydost, Kenneth Lundin, Ulrika Fransson, Ann-Mari Ståhlberg, Peo Hossmark, 
Eva Regin Johnston, Lena Stävmo och Malin Bornerheim
, styrelseledamöter

Annons
Annons
Annons
Annons