Vart tog föräldrarnas sunda förnuft vägen?

Debatt Artikeln publicerades

Hur kan föräldrar sätta sitt eller sina barn på ett muskelpaket och låta dem fara fram som galningar på sjön utan att ta något som helst ansvar vad det gäller andra trafikanter på sjön? Det frågar sig Marcus Arneving, båtåkare sedan många år i Helgasjön.

Marcus Arneving är frågande till hur föräldrar kan släppa i väg sina barn på vattenskotrar i Helgasjön.
Foto: MAJA SUSLIN / TT
Marcus Arneving är frågande till hur föräldrar kan släppa i väg sina barn på vattenskotrar i Helgasjön.

Brukar inte lägga mig i debatter om olika saker men nu känner jag att jag måste säga mitt.

Alla skriver om förbud för vattenskoter hit och dit och jag förstår att många tänker på miljö och fågelliv, men det viktigaste måste väl ändå vara våra barn.

Jag skulle vilja att vi diskuterar föräldrarnas roll i detta. Hur kan man sätta sitt eller sina barn på ett muskelpaket och låta dem fara fram som galningar på sjön utan att ta något som helst ansvar vad det gäller andra trafikanter på sjön.

Hur många av dessa föräldrar har sjövana eller har utbildat sig inom vilka regler som gäller på sjön, och hur många har förmedlat detta till sina barn? Förmodligen inte så många.

Vi var ute på Helgasjön en kväll i förra veckan och även då myllrade det av vattenskotrar som inte höll sig till hastighetsbegränsningarna, de dyker upp mer eller mindre utan förvarning och kör oberäkneligt runt, så det är svårt att förutsäga deras väg och planera sin båtkörning på ett säkert sätt.

Såg vid ett flertal tillfällen när unga grabbar och tjejer i 10-15-årsåldern drog iväg i extrema farter över grund och grynnor där det är 60 till 90 centimeter djupt. Tänk er in i situationen att skotern välter och barnet åker av och ner i vattnet och träffar en sten eller något annat i dessa hastigheter. Vad händer om skotern skenar och kör rätt in i en annan båt full med människor?

Jag ber er föräldrar att tänka efter en extra gång. Det är ofta barn till välutbildade höginkomsttagare som är så väldigt noga och korrekta med allt annat. Hur många av er skickar era barn till skolan på cykel utan hjälm eller sätter ert barn på en motorcykel med 150 hk?

Seriöst så undrar jag vad ert sunda förnuft har tagit vägen.

Marcus Arneving, båtåkare sedan många år i Helgasjön