Växjö inte med i toppen i år heller

Debatt Artikeln publicerades

Kommunstyrelsens ordförande Anna Tenje (M) är mycket tydlig när hon presenterar Växjö kommuns budget för 2018. ”Min främsta åtgärd för att bygga ett ännu starkare Växjö är att skapa en ännu starkare skola.”

Anne-Lie Nilsson och Erika Evertsson i Lärarförbundet Växjö vill att Växjö klättrar på rankingen över bästa skolkommuner.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Anne-Lie Nilsson och Erika Evertsson i Lärarförbundet Växjö vill att Växjö klättrar på rankingen över bästa skolkommuner.

Det går bra för Växjö, ekonomin är stark och nu behöver det rustas för sämre tider. Anna Tenje är helt rätt ute. Skolan i Växjö håller inte måttet. Anna Tenje vill att vi ska vara en av Sveriges bästa skolkommuner, 2020. Om tre år. Det vill vi också.

Lärarförbundet genomför Sveriges bredaste skolranking, Bästa Skolkommun, med 13 kriterier som bedömer skolans arbetsförutsättningar och resultat. I år backar Växjö kommun från plats 186 till 191 av 290 kommuner. Hur är detta dåliga resultat möjligt? I kategorin Resurser ligger vi på 278:e plats, Lärartäthet på 246:e plats och på Meritvärde Likvärdighet på 223:e plats. Här har vi mycket att jobba med. Glädjande är att vi i kategorin Friska lärare ser en förbättring men 167:e plats är inget vi kan vara stolta över.

Lärarförbundet har skickat en inbjudan till alla kommunalråd och alla ledamöter i Utbildningsnämnden för en presentation av rankingen och en djupare diskussion om vad som behöver göras. Lärarförbundet vill också att skolan i Växjö ska ligga i topp. Det är ingen omöjlighet för en kommun som Växjö. Kalmar ligger på 4:e plats, Kristianstad 98:e plats, Karlskrona 133:e och Halmstad 38:a. Vad gör Växjö på plats 186 då? För drygt tio år sedan låg Växjö på 8:e plats. Vad är det som har hänt? Vi tror att tillsammans kan vi vända skutan.

Lärarförbundets företrädare i Stockholm gör analysen att de kommuner som hamnar i topp på rankingen har kommunledningar som sätter skolan högst. De som hamnar i botten tillsammans med Växjö har kommunledningar som gör andra prioriteringar. Är det så? Vi tror faktiskt på Anna Tenjes ambitiösa mål men hur når vi dit?

Anne-Lie Nilsson, ordförande Lärarförbundet Växjö, Erika Evertsson, vice ordförande