Växjö ska fortsätta vara Sveriges idrottshuvudstad

Debatt Artikeln publicerades

Växjö är redan Sveriges idrottshuvudstad. Och det ska staden fortsätta att vara, skriver Liberalerna i Växjö.

Om det är något som Växjö är känt för, i Sverige och i världen, så är det våra fantastiska idrottare. Allt från Östers fotbollsguld och Växjös dominans i världstennisen, en av världens genom tiderna bästa friidrottare, Carolina Klüft, till hur Lakers och Vipers sopar banan med motståndarna, och nu Växjö DFF:s plats i allsvenskan. Bordtennis, brottning och handboll är exempel på andra idrotter där vi haft framgångar, liksom kampsporter och triathlon.

Liberalerna har under hela tiden varit ett idrottsparti, som kämpat för och tillsammans med våra idrottare för idrottens villkor. Därför kommer vi att fortsätta ha idrotten som högsta prioritet i vårt politiska arbete. Inte bara för att idrott ger en känsla av frihet, utan också för att idrotten hjälper till att lösa många andra samhällsproblem.

Vi kämpar för en jämställd idrott. Vi kan aldrig tolerera att killar och tjejer har olika villkor vad gäller tider eller annat. Vi kan aldrig tolerera att mansdominerade idrotter får nya fina anläggningar medan till exempel våra ridhus befinner sig i ett uselt skick. Ridsporten är vår näst största idrott och föreningarna gör ett fantastiskt arbete med att utbilda, framför allt flickor, i ridsport men också i styrelsearbete. Många av dessa blir framtida ledare och chefer. Växjö har unika förutsättningar att bli Sveriges ridhuvudstad. Det ska ske bland annat genom att snabbt rusta upp våra ridanläggningar.

Växjö har jättelika integrationsutmaningar. Idrotten och föreningslivet är det bästa sättet att integrera människor med olika bakgrund och att hålla ihop samhällen. Därför vill vi styra över integrationssatsningar till idrotten. Ett exempel är e-sporten som är lätt att utöva oberoende av bakgrund och språk, man tävlar ju med människor runt hela världen. I Liberalernas Växjö ska ingen utestängas från att delta i idrott av ekonomiska skäl eller för att familjen inte har bil.

Vi kommer också såväl lokalt som nationellt att värna om breddidrotten som är en förutsättning för att få fram talanger och nå framgångar på elitnivå. I Växjö ska vi stödja föreningar som erbjuder verksamhet dit alla är välkomna oavsett kön, nationalitet, ekonomiska förutsättningar eller funktionshinder. Vi tänker också förenkla de administrativa rutinerna för hantering av föreningsbidragen.

Föreningslivet och alla oavlönade ledare och tränare gör ett fantastiskt arbete för folkhälsan. Idrotten och alla våra föreningar förebygger ohälsa och missbruk, bidrar till integration och att skapa såväl förebilder som långvarig vänskap.

Att vi snabbt får ett beslut om en ny simhall är viktigt inte bara för simsporten. Simning och annan idrott är framförallt det bästa sättet att förbättra människors hälsa, och att minska kostnader för sjukvård och sjukskrivningar. En ny simhall skulle också innebära möjligheter för människor med funktionsvariationer.

Vi ska skapa en ny multiarena i Räppe för skidåkning, mountain bike och en rad andra sporter och bygga nya sporthallar, planer och anläggningar ute i kommundelarna, bland annat i Sandsbro och Lammhult. Vi vill också göra särskilda satsningar både på skolidrotten och inte minst på att få fler äldre att röra på sig och utöva idrott, bland annat genom seniorgym.

Genom att få hit fler nationella och internationella idrottsevenemang i alla grenar så kan vi locka turister och marknadsföra Växjö. Men framför allt inspirera fler unga och gamla Växjöbor att idrotta. Genom fler och större event inom till exempel e-sport kan vi stärka attraktionskraften hos ungdomar för Växjö som studie-, levnads- och arbetsplats.

Växjö är Sveriges idrottshuvudstad. Vi Liberaler ska se till att vi kommer att förbli det.

Lennart Adell Kind (L), Michael Färdig (L), Magnus Stenbenke (L), Ann-Margreth Willebrand (L), Susanna Röing (L)

Liberalerna i Växjö