Växjö ska vara en plats för alla

Debatt Artikeln publicerades
Foto: Per-Erik Sandebäck
"Ska inte Växjö vara en kommun där både de som tappat hoppet och de som är hoppfulla får plats?" frågar sig Malin Lauber och Martin Edberg.

Växjö kommun ska inte bara vara en plats för dem som lyckas och för dem det går väl för. Människor ska inte leva på bidrag, men Moderaternas människosyn är cynisk. Det skriver socialdemokraterna Malin Lauber och Martin Edberg.

För Socialdemokraterna är det en självklarhet att Växjö är en kommun för alla dem som bor här eller för den delen de som vill flytta hit. Växjö ska vara en välkomnande och öppen kommun där invånarna får ta del av den välfärd de behöver. Det kan se olika ut under olika tider i livet. Ibland kan livet vara svårt och behoven kan vara lite större. Då är det viktigt att det finns sociala skyddsnät som fångar upp människor. Ibland flyter livet på bra och människor bidrar till mer än de behöver ta del av. Så är den svenska modellen uppbyggd och det har fungerat bra och gjort Sverige till ett av de bästa länderna att leva i. Vi vet att livet inte alltid går som på räls men ibland glider man omkring på en räkmacka utan att ens vara medveten om det.

Vi har den senaste tiden hört företrädare för moderaterna säga att ”Växjö är en kommun för hoppfulla” och att ”Växjö ska vara en kommun för människor som gör rätt för sig, eller anstränger sig för att försöka.” Därför ställer vi oss frågorna: Ska inte Växjö vara en kommun där både de som tappat hoppet och de som är hoppfulla får plats? Visst ska Växjö vara en kommun både för dem som hamnat i en svacka i livet och för dem som har det lite lättare? Socialdemokraterna är övertygande om att människor vill göra sitt bästa. Vi tror att människor har en drivkraft som inkluderar såväl hopp som strävan att göra rätt för sig. Människor ska så klart inte leva på bidrag men moderaternas människosyn är cynisk. Att Växjö kommun bara är en plats för dem som lyckas och för dem det går väl för är helt orimligt.

Att ständigt leva i en hoppfull bubbla är få förunnat. Fler borde ha den möjligheten och därför måste vi sträva efter ett mer jämlikt samhälle.

Malin Lauber (S) kommunalråd

Martin Edberg (S) gruppledare för Socialdemokraterna