Växjös expansion får inte tynga ner andra satsningar

Sivert Bergvall ,
Sivert Bergvall skriver att det är svårt att inte bli hänförd av Växjös snabba expansion. Men att den vågskålen inte får bli tyngre än satsningarna på utbildning, vård, omsorg och trygghetsfrågor.
Foto:David Elg
Sivert Bergvall skriver att det är svårt att inte bli hänförd av Växjös snabba expansion. Men att den vågskålen inte får bli tyngre än satsningarna på utbildning, vård, omsorg och trygghetsfrågor.

Man kan inte undvika att bli hänförd över Växjös snabba expansion. Resecentrum har under senare tid helt ändrat utseende. Det gäller även olika stadsdelar. Visst är det spännande att följa en framgångsrik stads utveckling.

Alla är dock inte lika entusiastiska. Det finns väl inte en enda allmän byggnad utan att en hel drös med överklaganden strömmar in till kommunens beslutsfattare innan byggnadslov beviljats och spaden har satts marken. Allt försenas månader och även år. Det kostar.

Det är inte i alla länder där allmänheten har ett så stort inflytande. Man önskar bara att alla inlämnade synpunkter först kunde gallras i en expertpanel. Att Anderssons eller Karlssons får en försämrad utsikt eller fel sorts grannar vid sin tomt ska inte kunna förlänga ett bygglov som ligger i den stora allmänhetens intresse.

Andra synpunkter från allmänheten är allvarligare. Hur prioriterar man ett skrytbygge för flera miljoner framför till exempel en förbättrad sjukvård, där personalen går på knäna, det vill säga den personal som fortfarande orkar jobba kvar?

Hur kan man prioritera en ny trafikplats för några hundra miljoner framför till exempel en bättre skola där flera lärare får ta hand om mindre klasser?

Ett annat viktigt område är polisväsendet och blåljuspersonalen över huvud taget. Här måste till fortsatta påtryckningar på statsmakten. Vad ska vi med en vacker stad till om inte dess invånare vågar vistas ute på vissa platser eller vid vissa tider?

Lägg all utbildning, vård, omsorg och trygghetsfrågor i ena vågskålen och stadens nödvändiga expansion i den andra. Låt aldrig den ena vågskålen väga över.