Annons

Vem bryr sig om folket på landsbygden?

Snaran dras åt allt hårdare för befolkningen på landsbygden. Nu senast kom besked att Swedbank stänger sitt kontor i Lessebo.
Insändare • Publicerad 22 februari 2018
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Det innebär att bygden blir än mer beroende av ett bra och säkert bredband för att kunna utföra bland annat bankärenden, men också dra nytta av tjänster över internet och kunna få samhällsservice både privat och offentlig. Landsbygden är minst lika beroende av ett driftsäkert bredband som befolkningen i större samhällen och städer.

För tre år sedan bildades HovetS byanät ek. förening för att genomföra uppbyggnad av fiberoptiskt bredband i södra delarna av Hovmantorp i Lessebo kommun och nordöstra delarna av Tingsryd kommun. Här finns områden som helt saknar kopparledning för fast telefoni (efter stormen Gudrun) och områden med usel eller ingen mobiltäckning. 2018 avvecklar dessutom Telia befintlig kopparledning i vissa delar av vårt område i Tingsryd kommun.

Annons

För att kunna genomföra byggnationen till en acceptabel kostnad har föreningen sökt bredbandsstöd hos länsstyrelsen men hittills utan framgång. Anledningen är att Jordbruksverkets regler gynnar mer tätbefolkade områden (200 hushåll eller fler) och att det funnits alldeles för lite medel att fördela. Efter tre års arbete väntar vi nu på länsstyrelsens nästa beslutsomgång men hyser inget hopp om stöd eftersom samma regler tycks gälla och det finns omkring 30 miljoner att fördela på inneliggande ansökningar om minst 180 miljoner i Kronobergs län.

Det lät föga trovärdigt när regeringen gick ut med att år 2020 skall 95 procent av alla företag och hushåll ha tillgång till bredband med 100 mbit/s. För att visa att de menar allvar måste de också avsätta ett stort antal miljarder för att kunna påbörja utbyggnaden. Man kan fråga sig av vilken anledning befolkningen på landsbygden skall bygga upp sin egen infrastruktur, om något så måste infrastrukturen vara samhällets ansvar.

Vi som arbetar med HovetS byanät tycker att vi kommit till vägs ände och våra medlemmar börjar tappa tålamodet. Vi kommer inte vidare och behöver hitta nya lösningar. Vi har talat med kommunerna om lösningar men allt tycks gå i långbänk. En lösning som vi arbetat för är att Tingsryd kommun bygger en stamledning från Linneryd genom Skogsryd och förbinder med stamledningen som Lessebo kommun har lagt inom vårt byanät. Då blir kostnaden per anslutning likvärdig i båda kommunerna och vi kan genomföra arbetet till en acceptabel kostnad för våra medlemmar. Den senaste informationen är att Tingsryd med hjälp av Wexnet har planer på att bygga ett stamnät genom Skogsryd men det är inte bekräftat och vi vet inte hur dragningen är tänkt.

Inge Falk, projektledare HovetS byanät

Annons
Annons
Annons
Annons