DVD och VOD

Världens sämsta filmregissör

DVD och VOD Artikeln publicerades

Ed Wood hade världsrykte som b-filmernas b-filmare – och epitetet som ”världens sämsta filmregissör”. En stor del av Ed Woods produktion var porrfilmer, men till historien går han för sina skräckfilmer och framför allt för sci-fi-rysaren Plan 9 from Outer Space från 1959.

Sugen på skräp?Då går det att få sitt lystmäte i veckan.
Ed Wood (1924–1978) var skräpfilmaren framför andra. Och med filosofin att omtagningar var överflödiga är det kanske inte så svårt att förstå, inte heller när han hade för vana att spela in sina filmer i kulisser inte mycket bättre än ett medelmåttigt svenskt gymnasiespex. Denna monumentala uselhet gav Ed Wood världsrykte som b-filmernas b-filmare – och epitetet som ”världens sämsta filmregissör”.
En stor del av Ed Woods produktion var porrfilmer, men till historien går han för sina skräckfilmer och framför allt för sci-fi-rysaren Plan 9 from Outer Space från 1959. Intrigen i denna kalkonfilm, som nu återutges på dvd, är att en grupp rymdvarelser försöker väcka de döda på en kyrkogård utanför Los Angeles. Målet är som alltid världsherravälde även om dessa utomjordingar är särdeles usla.

Att just denna kalkonfilmkommit att gå till historien beror till stor del på att Wood lyckades övertala Bela Lugosi (känd från flera Dracula-filmer) att medverka. När sen Lugosi dog mitt under inspelningen ersatte Wood honom med en man som gick runt med en slängkappa framför ansiktet filmen igenom. Ett sådant absurt grepp gav givetvis filmen ett grundmurat kultrykte.
Detta totala brott mot all form av vettigt filmskapande (ersättaren var dessutom klart längre än Lugosi) plus specialeffekter av löjeväckande karaktär har gjort Plan 9 from Outer Space till en av världens mest kända skräpfilmer.
Även om jag själv tycker kultfilmer likt denna mest är otittbara, finns det en tafflighet och ett hjärta i filmen som tycks appellera till en publik.
Varning ska dock utfärdas: det är betydligt roligare att läsa om Ed Wood än att se hans filmer, för Wood som person var definitivt mycket mer intressant och spännande än sin konst.

I linje med det gjordeockså Tim Burton en film om Wood som berättar historien om just inspelningen av Plan 9 from Outer Space. Det är sällan man ser en film om en konstnär som är bättre än konstnärens egna verk, men Burtons film från 1994 med Johnny Depp i titelrollen slår Woods hela katalog med hästlängder.
Andreas Degerhammar