Lokal Arlamjölk görs av Emåmejeriet

Ekonomi Artikeln publicerades

Emåmejeriet i Hultsfred ska legotillverka Kronobergsmjölk åt Arla med start om ungefär en månad.

- Det handlar om ren affärsmässighet och en uppgörelse som passar båda parter. Produktion av vår egen mjölk påverkas inte utan fortsätter som vanligt, betonar Emå-mejeriets vd Patrik Evertsson till Smålandsposten.
- Vi har kapaciteten att klara uppdraget på samma sätt som vi redan utför legojobb åt Östgöta Mjölk AB. Affären kan stärka vårt eget företag samtidigt som den förhoppningsvis kan bidra till att öka den totala konsumtionen av mjölk, säger han.
Mellan fem och tio ton mjölk från Arlagårdar i Kronobergs län och Blekinge ska dagligen förpackas i Hultsfred. Arla sköter både intransport och distribution.
Mjölken tänker Arla sedan sälja under lokala varumärken från Kronoberg respektive Blekinge och kan ses som ett svar på Skånemejeriers flirt med Arlabönder som ska resultera i Kronobergsmjölk.
- Vi vill att även gårdar i delar av Kronoberg ska få chansen att erbjuda lokal mjölk. Det ger en speciell stolthet som bonde, säger Patrik Evertsson.
Emåmejeriet, startat av två mjölkbönder 2007, hämtar sin råvara från fem gårdar i närheten. Mjölken levereras till huvuddelen av butikerna i Småland.