Annons
Nyheter

Markaryds klimat länsbäst men Tingsryd klättrar mest

Markaryd forsätter att ha länets bästa företagsklimat medan Tingsryd klättrar mest i Svenskt Näringslivs årliga ranking. Mest tappar Lessebo och Växjö lever även denna gång upp till epitetet Kronobergs mångkampare.
Nyheter • Publicerad 4 maj 2011

- Det verkar ha infunnit sig en generell nöjdhet i länets kommuner samtidigt som företagens förväntningar ökat, säger regionchef Eilon Fransson på Svenskt näringsliv i Växjö sedan företagarna för tionde året fått sätta betyg på sina kommuner.

En riktig raket saknas i länet i år. Bara två kommuner, Tingsryd och Växjö, flyttar fram sina positioner.

Annons

Bäst i klassen om företagarna själva får välja är dock fortfarande Markaryd med plats 32 bland landets 290 kommuner.

- Det är tufft i toppskiktet och att ramla ned 12 steg är inte så anmärkningsvärt. Att komma på åttonde respektive tionde plats i landet när det gäller kommunpolitikernas och de kommunala tjänstemännens attityder till företagande är jättebra, säger Eilon Fransson.

Däremot menar han att kommun i likhet med övriga kommuner i läenet ligger för lågt när det gäller att lägga ut verksamheter på entreprenad.

Växjö hamnar på plats 41 jämför med 42 för ett år sedan.

– Växjö är länets mångkampare som generellt hamnar ganska bra i de flesta grenar utan av att vara av riktig toppklass i någon. Det är naturligtvis viktigt för länet att Växjö går bra, säger Eilon Fransson.

En parameter där Växjö klättrat är entreprenader och konkurrensutsättning.

- Där ligger Växjö nu i mittenskiktet i Sverige men det borde finnas mer att göra.

Uppvidinge som i fjol gjorde största uppryckningen i länet till plats 61 faller nu ner 17 steg och Ljungby som har en tuff tider under lågkonjunkturen bakom sig tappar 36 placeringar till 81. Här kan noteras en väldigt låg nyföretagsamhet bland befolkningen

Även Älmhult tappar i rankingen till 84:e plats men här är nyföretagsamheten ett glädjeämne, inte minst bland unga och kvinnor.

Årets klättrare med åtta placeringar är Tingsryd.

Annons

– Servicen till företagarna har ökat rejält, smidigheten in i kommunhuset är jätteviktig. Jag tror det blivit betydligt bättre kontakter med företagarna eftersom här tidigare fanns ett glapp utan näringslivschef, säger Eilon Fransson.

Alvesta tappar några placeringar till 135.

Det är ändå inget mot Lessebo som faller 42 platser. Här upplevs bland annat att de kommunala tjänstemännens attityder till företagandet försämrats. Skolans syn på företagandet och nyföretagsamheten hamnar i bottenskiktet i landet.

– Det håller inte att sitta nöjda, men det finns goda förutsättningar till förbättringar nästa år. Årets ranking kan bli en bra signal för att jobba ännu hårdare med företagsklimatet, menar Eilon Fransson.

Solna har det bästa lokala företagsklimatet bland landets 290 kommuner enligt Svenskt Näringslivs nya rankning. På topplistan följer sedan Vellinge, Trosa, Sollentuna, Laholm, Habo, Sigtuna, Nacka, Danderyd och Upplands Väsby.

Skånska Hörby har klättrat flest placeringar jämfört med i fjol. I år kommer Hörby på plats 58, upp 87 placeringar från i fjol.

Rankningen bygger främst på enkäter från drygt 33 000 företagare.

Kent Axelsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons