Tolv varslas om uppsägning i Ryd

Ekonomi Artikeln publicerades

Trots att nya båtmodellen Future Line 528 prisades på mässor i både Stockholm och Oslo går det inte ihop sig för Ryds Båtindustri AB.
-I dag har vi tvingats varsla 12 anställda om uppsägning, säger vd Tom Kühne.

Fjolårets stora satsning på en helt ny båt med nytänk och ny design är enligt honom en stor framgång.
– Ja vi har fått lön för mödan. Men det räcker inte även om den nya båten går bra och vi kan sälja den i takt med vad vi hinner producera. Vårt bekymmer är att de andra modellerna inte säljer.

Efter kraftiga förluster åren 2008–2011 med nästan 60 miljoner kronor så kommer även 2012 att sluta med röds siffror.
– Därför har vi beslutat att minska antalet personal till 20 kollektivanställda och fem tjänstemän. Vi har i dag informerat personalen om att elva kollektivanställda och en tjänsteman varslas.

Enligt Tom Kühne befinner sig Ryds Båtindustri AB därmed i en ”övervintringsfas” och det gäller att huka sig i hopp om att den rådande iskalla marknaden blommar upp i en vår. Båtfabrikens vd försäkrar att ägarna Nimbus Boats AB än så länge signalerar tålamod. Under övervintringsfasen ska man därför fortsätta satsningen på nya båtmodeller som bygger på framgångsrika Future Line konceptet.
– Vi fokuserar på nya båtar, roddbåtar och våra 23-fotare, det vill säga Daycruiser.

Framgångsrika Future Line byggs också i en större och i en mindre modell. Totalt vill båtfabriken i Ryd satsa på fyra nya modeller inför nästa säsong. Om det räcker är förstås oklart i dagsläget. Konjunkturläget för plastbåtar är synnerligen dåligt just nu.
– Och då går vi faktiskt ändå bättre än våra konkurrenter, säger Tom Kühne.
Nästa vecka startar förhandlingarna med facket om de nu lagda varslen.