Feature

Från klassiska kläder till svensk klassiker

Feature Artikeln publicerades
Dressed for success. Vasaloppsdebutanten Lisa Nilsson kör snart sitt första, men förmodligen inte sista, Vasalopp.
Foto: Per Ohlsson
Dressed for success. Vasaloppsdebutanten Lisa Nilsson kör snart sitt första, men förmodligen inte sista, Vasalopp.

Livet kretsar kring klassiska kläder och En svensk klassiker. Åtminstone för tillfället.

– Jag har ingen vidare snövana och jag har inte kört några rullskidor, men det ska nog gå bra, säger Lisa Nilsson inför sitt första Vasalopp.

Tingsryd

Hon har ett par saker hon vill bocka av under sin livsresa, 28-åriga Lisa Nilsson. Vasaloppet är en. När hon passerar klockstapeln i Mora och glider under skynket med devisen ”I fädrens spår för framtids segrar” första söndagen i mars har hon också fullbordat en Svensk Klassiker. Ett annat uppsatt mål. Dubbelcheck.

Men det kommer mera. Exempelvis en hyggligt hög bergstopp i Tanzania.

Emmy Nilsson, kläddesigner emmydesign.se, syster till Lisa Nilsson.
Foto: Per Ohlsson
Emmy Nilsson, kläddesigner emmydesign.se, syster till Lisa Nilsson.

Vi träffas i en industrilokal på Lokvägen i Tingsryd. En av Lisas arbetsplatser.

– Jag jobbar i syrrans företag, Emmy Design (emmydesign.se). Vi gör klassiska kvalitetskläder för kvinnor. Min syster är den kreativa, det är hon som skapar. Jag anställde mig själv här när jag precis hade tagit min kandidatexamen i ekonomi på Jönköping International Business School 2015 och nu sköter jag administration, logistik och sånt. Vi hyr in oss här med vår webbshop och skickar beställningar till kunder i Sverige och övriga Europa, men även en del längre bort i världen – Nya Zeeland, Kanada, Japan, Kazakstan... Ja, till och med Svalbard. Och så finns det återförsäljare som har vårt märke ute i sina butiker också.

Men just nu handlar mycket om uppladdning inför Vasaloppet. När Bernt Södersten (föregående uppslag) ger sig ut på sitt 37:e lopp är det också inledningen till hans 37:e klassiker (Vasaloppet, Vätternrundan, Vansbrosimningen och Lidingöloppet). Lisa Nilsson fullbordar sin första klassiker med att åka nio mil skidor från Sälen till Mora.

– Jag körde Tjejvasan (tre mil) under Vasaloppsveckan för några år sedan. Sedan gav jag min bror en start i Lidingöloppet i julklapp. Tanken var att han skulle springa ihop med mig. När han fick höra mina klassikerplaner så sa han: ”Ja, men då kan jag lika gärna göra allt jag också.”

Det slutade med att både lillebror Frans och pappa Torsten anmälde sig tillsammans med Lisa. En svensk klassiker blev en familjeangelägenhet. Förra året cyklade de Vätternrundan, simmade Vansbrosimning och sprang Lidingöloppet tillsammans och snart avslutar de med att gemensamt gå i mål den 4 mars i Mora.

– Vi har verkligen gjort det här tillsammans. Att cykla Vätternrundans 30 mil var visserligen lite jobbigt, men mest av allt var det bara mysigt. Som att se alla lysen som ringlade i en lång rad under natten. Vi har alla haft våra toppar och svackor men peppat varandra och cyklat, simmat och sprungit ihop. Det blir samma sak i Vasaloppet och jag är inte orolig. Vi ska nog undvika när de drar snöret och plockar av folk.

Lisa Nilssson under i paus på ett litet träningsläger i Sälen.
Foto: Privat
Lisa Nilssson under i paus på ett litet träningsläger i Sälen.

Med snövanan är det lite si och så.

– Så värst mycket skidor på längden har jag aldrig åkt. Men vi var iväg på skidkurs med vår klubb Vais (Växjö AIS) tidigare i vinter och nyligen var familjen på ett litet träningsläger i Sälen, och det kändes bra.

Syskonen Nilsson – Emmy, Lisa och Frans – är uppvuxna utanför Konga.

– Eftersom vi bott på landet är vi vana att röra på oss och jobba med kroppen. Själv har jag spelat fotboll i Konga och både min bror och jag har sprungit en del. Pappa har mest rutin, han har faktiskt kört Vasaloppet två gånger tidigare och så har han cyklat Ride of hope för Barncancerfonden.

Sedan då – blir det fler utmaningar?

– Vi i familjen åker inte precis på solsemester och ligger och pressar – upptäcktsfärder och ut och vandra ligger mer för oss. Jag kan tänka mig att ge mig på klassikern igen. Men ett mål som jag pratat en del om är att bestiga Kilimanjaro.

Varför just Kilimanjaro?

– Det är den enda bergstoppen av de stora, klassiska som du kan bestiga utan regelrätt bergsklättring. Om du tar tid på dig och låter kroppen anpassa sig efter höjdskillnaderna så ska det gå med hygglig fysik.

Afrikas högsta berg, nästan 6 000 meter, i all ära men först och främst gäller 90 000 meter på längden.

Margit Nordin åkte som första kvinna Vasaloppet 1923. Efter loppet förbjöds kvinnliga deltagare ända fram till 1981.
Foto: Vasaloppet
Margit Nordin åkte som första kvinna Vasaloppet 1923. Efter loppet förbjöds kvinnliga deltagare ända fram till 1981.

Fakta

Nybörjare och kvinnor i långa loppet

Mer än en miljon har åkt i något av Vasaloppen sedan starten 1922. Första kvinnan stod i spåret i andra upplagan 1923, men sedan var det kalla handen i 58 år.

Premiäråret kom 119 skidåkare till start. Klockan 06.04 på morgonen den 19 mars flaggade förvaltare Johan Westling iväg Vasalöparna från Olnispagården på västra sidan älven i Sälen. 7 timmar 32 minuter och 49 sekunder senare nådde segraren målet i Mora efter nio mils åkning i snöglopp. Ernst Alm från Norsjö IF vann, fem minuter före klubbkamraten Oskar Lindberg.

Nästan hälften av alla drygt 15 000 som åker världens största skidlopp första söndagen i mars 2018 är debutanter. Lisa Nilsson är alltså i gott och stort sällskap.

Margit Nordin åkte som första kvinna Vasaloppet 1923 på drygt tio timmar. Hon tävlade för IFK Grängesberg. Efter loppet förbjöds kvinnliga deltagare ända fram till 1981.

Andra officiella kvinna i mål blev Meeri Bodelid med tiden 5:28.08. Under 56 förbudsår hade åtskilliga dock åkt i manliga namn. Sedan 1997 koras officiellt bästa kvinna.

Visa mer...