Annons
Feature

Pionjäranda banade väg för den gröna plasten

Lars-Göran Svensson på företaget Greenpipe är en pionjär när det gäller att återanvända plast.
Publicerad 2 februari 2018 • Uppdaterad 8 juni 2018

Greenpipe är ett familjeföretag som är specialiserat på att ta fram delbara rör som ska skydda större elkablar.

I företaget återfinns förutom Lars-Göran Svensson också hans söner Stefan och Anders som är vd respektive styrelseordförande.

Annons

Utöver de delbara kabelrören har företaget också så kallade stagplattor, kabeltråg, kopplingsbrunnar och gatljusfundament i sortimentet. Gemensam nämnare är att allt tillverkas av återvunnen plast.

– Huvudproduktionen sker på V-plast här i Väckelsång. Där är Tomas Johansson vd och han är nog den som här i länet återanvänder mest plast i sin produktion, säger Lars-Göran Svensson som fick idén till sin första produkt redan 1981.

– När jag började på EON, som då hette Sydkraft, jobbade jag några år som montör. Då började jag fundera på ett kabelskydd som var lätt för montörerna att använda.

Redan från början var Lars-Görans tanke att kabelskyddet skulle tillverkas av återvunnet material.

Så här ser rören ut som tillverkas i återvunnen plast.
Så här ser rören ut som tillverkas i återvunnen plast.Foto: Lena Gunnarsson

– Men hustru och fyra barn kom emellan så min första produkt var klar först 2001.

Han lovordar sin tidigare arbetsgivare Eon som lät honom hålla på med sina innovationer vid sidan av arbetet där.

– Jag jobbade på Eon fram till för två år sedan. Så jag har kört parallellt under drygt 15 års tid. Mina produkter höll jag då på med på kvällar och helger.

Lars-Göran poängterar att han tycker väldigt bra om att arbeta.

– Jag har egentligen aldrig sett det som någon belastning. Fast under en period när jag drev tre företag var det hemskt ibland vid månadsskiftena med all bokföring.

Lars-Göran Svensson och Tomas Johansson, till vänster, framför ett av plastverktygen på  fabriken V-plast i Väckelsång.
Lars-Göran Svensson och Tomas Johansson, till vänster, framför ett av plastverktygen på fabriken V-plast i Väckelsång.Foto: Lena Gunnarsson
Annons

Idéerna till produkterna har han fått när han har upptäckt ett behov någonstans.

– Och då sett att det har kunnat lösas, säger han.

Han tar företagets gatljusfundament som exempel.

– Istället för att montörerna ska hantera 125-kilos fundament av cement handlar det om 12 kilo med våra plastfundament.

Lars-Görans idérikedom har medfört att Greenpipe nu har kunder i 12 länder. Företaget omsatte i fjol 12,5 miljoner kronor.

Enligt Lars-Göran Svensson är det i dagsläget ur försäljningssynpunkt ingen fördel att produkterna är gjorda av återvunnen plast.

– De köps för att det finns användning för dem, inte främst för att de är gjorda av återvunnen plast, säger han bestämt.

En marknad som i det sammanhanget skiljer sig åt är Nederländerna.

– Om man använder miljövänliga produkter där ges det rabatt vid upphandlingar. Det gör holländarna för att stimulera användningen av sådana.

Elkablar skyddas från skador av den slagtåliga plasten.
Elkablar skyddas från skador av den slagtåliga plasten.Foto: Lena Gunnarsson
För att skydda elkablar från sådana här skador (övre bilden) används ett skyddande rör, gjort av slagtålig plast, utanpå kabeln. Här står Lars-Göran Svensson och Tomas Johansson (nedre bilden) vid en trave sådana rör tillverkade på V-plast där Tomas är vd.
För att skydda elkablar från sådana här skador (övre bilden) används ett skyddande rör, gjort av slagtålig plast, utanpå kabeln. Här står Lars-Göran Svensson och Tomas Johansson (nedre bilden) vid en trave sådana rör tillverkade på V-plast där Tomas är vd.Foto: Lena Gunnarsson

På hemmaplan har Lars-Göran Svensson kämpat länge för att öka intresset för produkter av återvunnen plast.

Annons

– För vår del handlar det om att få större svenska företag att förstå nyttan med att kabelskyddsrör tillverkade av återvunna schampoflaskor. Dessa är lika bra som de som tillverkas av ny plast.

Men enligt Lars-Göran är det svårt att nå ut hela vägen.

– När jag har träffat företagsledningar i stora bolag säger de ”fantastiskt bra, detta ska vi ha.” Men det blir ingen affär.

Anledningen är att Greenpipes produkter är något dyrare.

”Det handlar om en eller två procents prisskillnad och då skippas det miljövänliga alternativet. Man säger en sak men gör något helt annat.”
””

– Det handlar om en eller två procents prisskillnad och då skippas det miljövänliga alternativet. Man säger en sak men gör något helt annat, säger Lars-Göran.

Problemet är, anser han, att beslutsgången haltar på företagen.

– Vd:n kan tycka att det här är bra. Tyvärr trycker han/hon sedan inte ner beslutet till den enskilde arbetschefen.

Det är den sistnämnde som har resultatansvaret.

– Har den personen inga styrdokument som säger att de ska använda produkter av återvunnen plast, tar man istället det absolut billigaste.

Lars-Göran anser att den svenska plasthanteringen hamnat i ett moment 22.

– Innan det har blivit rationellt att sortera plastavfallet, kommer den återvunna plasten att vara ett något dyrare alternativ att använda. På längre sikt däremot, om återvinningen av plast förbättras och den återbrukas, blir sådan plast billigare att köpa, säger Lars-Göran Svensson.

Ulph KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons