Feature

Livet från den ljusa sidan

Väckelsång Artikeln publicerades

Hon var ett och ett halvt år och livet knallade på med allt självsäkrare pyttesteg. Plötsligt vände det. Lätt blev svårt, småsvårt blev omöjligt. En hjärntumör, sju operationer och en myriad komplikationer senare pratar Sanna Nilsson om möjligheter och att bli behandlad som vilken 18-åring som helst.

Hon går sista året på samhällsprogrammet på Wasaskolan. Tycker att plugget är helt okej men kan ändå inte riktigt tänka tanken att borra ner sig i ännu mer studier. Åtminstone inte just nu.

– Jag vill gärna ha ett socialt jobb. Något med människor, deklarerar hon.

Där ute, bortom den dynggrå februarihimlen, ler en sol. Plötsligt tränger den sig genom småländska moln och ger kraft åt livet. Allt är möjligt. Hon heter Sanna Nilsson och personifierar motståndskraft och obotlig optimism.

Hon vill prata om hur det är att finnas och vara. Bara det. Snart gör hon det för sina kompisar och andra som vill höra hemma i Väckelsång, där hon är engagerad i idrottsföreningen och leder cirkelträning för ungdomar en gång i veckan.

När hon var 1,5 år drabbades hon av hjärntumör och i sviterna av sjukdomen och alla operationer har hon nedsatt förmåga på sin vänstra sida, inklusive ansiktsförlamning.

– Det funkar, jag har gått hos talpedagog. Jag har lärt mig leva med det. Jag kan föreställa mig hur jag skulle kunnat vara, men jag ser det inte negativt. Jag har fått bra självförtroende och bryr mig inte om vad andra tänker, säger Sanna Nilsson.

Det går att göra bra saker, inte på grund av utan till och med tack vare taskiga förutsättningar, och vända något i grunden negativt till något positivt. Som att starta ett UF-företag med fokus på vårt mest komplexa, känsliga och karaktärsdanande organ. Att borra ner sig i lillhjärnan och göra saker begripliga.

Ung Företagsamhet finns både på grundskolan och i gymnasieskolan och UF-företagande på gymnasienivå innebär att elever får starta, driva och avveckla ett UF-företag under ett läsår. Sanna kallade sitt bidrag Hjärnan UF.

I en soffa i Tingsryd, efter skoldagens sista lektion och i väntan på bussen hem till Väckelsång, ser hon lite eftertänksam ut.

– Det var kanske inte så häftigt namn. Säger inte så mycket om vad det handlar om. Hjärntumör UF hade kanske varit bättre.

Sedan börjar hon förklara.

– Jag tänker inte funktionsnedsättning, om man accepterar det så finns det inget hinder. Inte så stora i alla fall. Mamma och pappa kan nog vara lite oroliga ibland och bromsa mig när jag vill göra saker som andra gör.

Vi kommer överens om att det där är ett naturligt curlingbeteende, något som drabbar många ungar. Och att det mest av allt handlar om kärlek.

Förra året, när hon drev sitt företag, höll hon flera föredrag. För hon gillar att berätta om sig själv.

– Jag lägger upp det olika, beroende på vilka som sitter i publiken. När jag träffade lärarna på Wasaskolan och Dackeskolan så tipsade jag om hur jag vill bli bemött. Att om jag inte ber om hjälp så vill jag inte ha någon hjälp. Jag är noga med att påpeka att det är ur mitt perspektiv, och jag vill bli behandlad som alla andra. Sedan informerade jag lite om de olika hjärnhalvorna, förklarade hur de fungerar, säger Sanna Nilsson.

– När jag pratade inför eleverna var det annorlunda. Då lyfte jag fram det positiva.

Hon har stått på scenen och förklarat och pratat inför gymnasieettorna på AMB i Tingsryd. På hennes egen skola, Wasaskolan, samlades eleverna i alla tre årskurserna och lyssnade.

– Vi fick låna in oss på Gibson för att alla skulle få plats. Förresten, jag hade extrem scenskräck så det var lite speciellt. Men egentligen var det ju bra, för det var bästa sättet att komma över skräcken. Klarar jag det här så klarar jag allt, tänkte jag, och det gick bra.

Det gäller att gilla läget. Där satt flera hundra kända och okända ansikten och tittade upp mot scenen och Sanna Nilsson drog sin historia. Och växte några meter till.

Nu tar hon sin berättelse hem till Väckelsång.

– Den här gången blir det mer fokus på träningsbiten och min resa till att bli coach. Jag började med det förra året. På grund av nya operationer, några infektioner och lite annat så har jag inte kunnat vara med alla gånger. Från cancer till coach kallar jag föredraget. Jag berättar om mitt liv helt enkelt.

Föredrag

Från cancer till coach

Plats: Klubbrummet, Björkeborg, Väckelsång

När: Torsdagen den 22 februari, klockan 18-20

Inträdet är 200 kronor och inkluderar föreläsning och fika. Halva överskottet går till Barncancerfonden.

Visa mer...