Annons

Midsommarhelgen går som en dans

Som mest har Virestads Folkdanslag hunnit med tolv uppträdanden en midsommarhelg. I år är nio inbokade på fredagen och lördagen. Inte illa bara det.
Virestad • Publicerad 21 juni 2018
Precis som traditionen bjuder uppträder Virestads folkdanslag även i år på kommunens samtliga äldreboenden under midsommarhelgen. Här från ett tidigare framträdande på äldreboendet Nicklagården i Älmhult.
Precis som traditionen bjuder uppträder Virestads folkdanslag även i år på kommunens samtliga äldreboenden under midsommarhelgen. Här från ett tidigare framträdande på äldreboendet Nicklagården i Älmhult.Foto: Lena Gunnarsson

Tomas Olofsson var med som tonåring när Virestads Folkdanslag bildades på 1970-talet.

Han vet vad han ska göra under midsommarhelgen.

Annons

– När det fanns fler äldreboenden i kommunen hade vi ännu mer att göra, för vi har ju tagit på oss att besöka alla, säger han.

Hinner du fira midsommar själv?

– Det här är mitt sätt att fira midsommar, men visst hinner jag med annat också.

Hur många dansare är ni?

– Vi har ett 60-tal medlemmar, men alla är inte aktiva. Under midsommardansen försöker vi få ihop åtta par och sedan är vi ju så lyckligt lottade att vi har levande musik också med fem, sex musiker på olika instrument.

Midsommar är er stora helg. Har ni många andra engagemang?

– Under sommarhalvåret brukar vi vara på Toftaholm flera gånger och spela och dansa, framför allt för amerikanska turister.

Är det skillnad att uppträda på äldreboenden och för turister?

– Ja, vi brukar variera oss lite. Har vi någon uppvisning för, låt oss säga lite yngre folk på Ikea, så blir det mer fart och fläkt. I midsommar blir det lite lugnare.

Är ni många som varit med sedan starten?

Annons

– Vi är några stycken. Göte Bengtsson har exempelvis hängt med hela tiden och är 86 år i dag.

Virestads Folkdanslag bildades 17 oktober 1975, efter att ha hållit på med dans i studiecirkelform sedan hösten 1971.

På föreningens hemsida kan vi vidare läsa att Ingegärd Johansson, Urshult, initialt var ledare för 30-talet dansare och för musiken stod fiolspelaren Stig Andersson, Grimslöv. De följande åren genomfördes flera liknande cirklar med totalt 40 deltagare och tiotalet sammankomster per år.

Flera damerna började även sy olika hembygdsdräkter och efter hand kände sig dansarna mogna för uppvisningar. Den första ägde rum vid Virestads Hembygdsförenings årsmöte i Bråthult söndagen den 6 maj 1973.

I maj året därpå, när Studieförbundet Vuxenskolan hade sin gemensamma cirkelavslutning i Golden Hill i Älmhult, hade även kavaljererna sina dräkter färdiga och inför 700 åskådare genomfördes en mycket uppskattad dansuppvisning.

Vid midsommarhelgen samma år, 1974, uppträdde dansarna både i Virestads hembygdspark och på Oreberget i Göteryd. Sedan dess har det varit tradition med folkdans i midsommartid.

Eller många svängom om vi ska hålla oss till sanningen och inte dra en vals.

Virestads folkdanslag på banan igen. Nio framträdanden, men det har varit ännu hetare midsommarhelger.
Virestads folkdanslag på banan igen. Nio framträdanden, men det har varit ännu hetare midsommarhelger.Foto: Lennart Ernstsson
Per OhlssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons