Feature

Nu är det klart: Tomten delar ut julklapparna

Feature Artikeln publicerades

Nu står det klart att Tomten fortsätter att delar ut julklapparna.

Utdelningen kommer inte att outsourcas till Paketsyd.

Emelie Freij, 10 år, Rottne.
Foto: Privat
Emelie Freij, 10 år, Rottne.

Nisseposten har tidigare rapporterat att chefsrenen Rudolf funderade på att outsourca utdelningen av julklappar. Förslaget kom fram som en möjlig åtgärd efter att Tomten och hans släde hade varit involverad i en incident på Växjö Småland airport förra året. Renarna fick inte upp tillräckligt med fart när de skulle starta och hela ekipaget flög in i en gran.

Elin Freij, 7 år, Rottne.
Foto: Privat
Elin Freij, 7 år, Rottne.

– Det är inte första gången detta händer och vi har nu valt att se över våra rutiner. Vi måste tänka på våra renar och Tomten i första hand. För att säkerställa deras säkerhet tittar vi på möjligheten att outsourca leveransen av julklappar till statliga PaketSyd, sa Rudolf till Nisseposten i början av december i samband med att händelsen hade anmälts enligt lex Nisse.

Axel Bruzelius, som snart (1 januari) fyller 11 år, Diö.
Foto: Privat
Axel Bruzelius, som snart (1 januari) fyller 11 år, Diö.

Men nu kan Nisseposten avslöja att Tomten behåller utdelningen av julklappar. Frågan om att outsourca verksamheten hade skapat oro bland nissarna i Tomteverkstaden och ärendet har tagit upp bland politikernissarna i tomtefullmäktige.

Oscar Bruzelius, 8 år, Diö.
Foto: Privat
Oscar Bruzelius, 8 år, Diö.

– Vi kan inte gå med på en outsorcning av utdelningen av julklappar. Detta är en fråga om principer och för mig som Nissedemokrat kan jag inte medverka i ett beslut som innebär att vi skulle privatisera vår egen kärnverksamhet, säger Hanna Elfsson, ordförande för Nissedemokraterna.

God jul Tomten, från Maja.
Foto: Privat
God jul Tomten, från Maja.

Även facket, Renhållningsförbundet, har reagerat.

– Vi kan inte sitta still och se på när en ren näring avskaffas, för att i stället ersättas av transporter med bil och lastbilar, säger dess ordförande Pelle Nissebacke.

– Mitt förslag har varit omdiskuterat och jag har nu valt att dra tillbaka det. Julklapparna kommer att fortsättas att delas ut av Tomten, med hjälp av hans släde och renar, säger Rudolf.

– Djuren är renhjorda i år, vilket borde innebära att förra årets incident inte ska upprepa sig, fortsätter han.

/Nisse-Joddan

Molly, 6 år.
Foto: Privat
Molly, 6 år.