Feature

Res till Nya Zeeland - med risken att aldrig vilja åka hem

Nya Zeeland (SMP) Artikeln publicerades

En resa till Nya Zeeland är ett minne för livet. Men inte på det klichéartade sättet. All vacker natur i världen finns samlad på två öar och är omöjliga att beskriva i ett resereportage. Sinnena berörs från topp till tå och det ska mycket till om du åker härifrån utan att vilja åka tillbaka igen. Men här kommer några av höjdpunkterna.

Utsikt över Auckland skyline från  Waiheke island. I mitten syns Sky Tower, tv-tornet, som är öppet för allmänheten att komma upp i.
Foto: Karl-Magnus Lundvall
Utsikt över Auckland skyline från Waiheke island. I mitten syns Sky Tower, tv-tornet, som är öppet för allmänheten att komma upp i.

Längst norrut i Nya Zeeland ligger Cape Rienga. Det är här Stilla havet och Tasmanska havet möter varandra. Synen möts av virvlar av vatten. Vågorna slår mot varandra. De liksom slåss för att inte släppa över något vatten från ett hav till ett annat.

Vår resa började i Auckland, Nya Zeelands största stad med drygt 1,5 miljoner invånare, som många ofta tror är landets huvudstad. Men där tar den som tar saker för givet fel. Huvudstaden är Wellington längst ner på nordön.

Jetlaggen hemifrån är hittills hanterbar. Det skiljer 12 timmar hemifrån. Men några dagar i Hong kong eller Singapore är att rekommendera för att vänja sig vid den annars stora tidsskillnaden om man gör resan i ett sträck.

Ursprungsbefolkningen i Nya Zeeland är maorier. Till skillnad från aboriginerna i Australien och andra ursprungsfolk har de genom åren behandlats ganska bra. Men de för ständigt en kamp mot staten för mark de anser är deras. Att besöka Auckland museum är därför ett måste. Här berättas historien om maorifolket och koloniseringen av öarna.

En härlig utflykt är en båttur från Auckland ut till Waiheke island. Inte för att den är obebodd och på det sättet exotisk. Men den är helt klart sevärd. Utsikten mot Aucklands skyline är synd att gå miste om. Vill man se havet i bakgrunden och få utsikt över Waiheke Island istället är förorten Mount Eden att rekommendera. Bussar går från centrum i Auckland.

När du upplevt Auckland; hyr en bil. Vill du träffa reskamrater och är ung finns arrangerade turer med till exempel Kiwi experience. De tar dig och dina sociala medresenärer runt på både nord- och sydön. De arrangerar utflykter och ordnar med hostel. Men undertecknad tycker att Nya Zeeland ska upplevas på egen hand.

Jorden pyr under staden Rotorua. Överallt i stan kan du se röken stiga upp ur marken. Det finns många vattendrag att bada i där varmt vatten strömmar ut.
Foto: Karl-Magnus Lundvall
Jorden pyr under staden Rotorua. Överallt i stan kan du se röken stiga upp ur marken. Det finns många vattendrag att bada i där varmt vatten strömmar ut.

Åker du till detta natursköna land är det givetvis att föredra att skissa upp rutten som ska köras. Men ett måste är Rotorua. Här ryker det ur marken i stadsparken. Den underjordiska aktiviteten är enorm. Kör till Te Puia. Här finns varma källor som sprutar 30 meter rakt upp i luften en gång i timmen. Varför inte testa på aktiviteten att koka ett frukostägg i en av de varma källorna?

På vägen till Rotorua ligger Cathedral Cove. Efter knappt 30 minuters promenad genom skinande grönska och utsikt över kristallklart blått vatten når du fram till stränderna som omfamnar katedralsgrottan. Härifrån anordnas kajakutflykter. Har du tur simmar delfinerna eller de små pingvinerna upp vid sidan av dig.

Många arrangörer på nordön erbjuder delfinsafari. Har du tur möter du delfiner under en kajaktur vid till exempel Cathedral Cove.
Foto: Karl-Magnus Lundvall
Många arrangörer på nordön erbjuder delfinsafari. Har du tur möter du delfiner under en kajaktur vid till exempel Cathedral Cove.

När du tagit färjan över sundet mellan nord och syd lämnar man Wellington, landets smått pittoreska men ståtliga huvudstad. Staden med knappt 400 000 invånare grundlades på 1840-talet och är politiskt centrum. En eller två nätter här är lagom. Ta bilen vidare ner längs västkusten och stanna till en natt i Greymouth. De små lokala barerna bjuder på lokallivet på ön. Här möts nya zeeländarna på en öl efter jobbet. Gör ett besök i Shantytown. Shantytown är byggt för att återskapa guldruschen på 1860-talet och ger en bild av livet för 150 år sedan.

Franz Josef-glaciären.
Foto: Karl-Magnus Lundvall
Franz Josef-glaciären.

En av resans verkliga höjdpunkter är Franz Josef-glaciären längre söderut längs med västkusten. En av få glaciärer i världen som inte krymper. Här finns många vandringsleder genom pinje- och lövskog att utforska. Träden hänger lågt över stigarna och smeker toppen av huvudet. Det finns guidade turer om man vill bestiga glaciären men för den mer bekväma är ett fotostopp på en av platåerna i skogen, cirka två timmars vandring från närmaste bilparkering, också ett bra alternativ.

Pancake Rocks. Klipporna har fått sitt namn efter de vågräta mönster som liknar pannkakor på hög.
Foto: Karl-Magnus Lundvall
Pancake Rocks. Klipporna har fått sitt namn efter de vågräta mönster som liknar pannkakor på hög.

Queenstown är de äventyrslystnas världshuvudstad. Vill du ut på äventyr är det här staden för dig. Bungy jump, fallskärmshoppning, vattenskidor och cykelturer. Är du en vintersportare är de snöbeklädda bergen klara att intas.

Queenstown är den största orten i Otagoprovinsen och det finns mängder med hotell och restauranger. Många av restaurangerna erbjuder barbequekvällar och nyzeeländskt lamm är ett säkert kort på menyn.

Queenstown är en perfekt stad att övernatta i om man vill göra en dagsutflykt till Nya Zeelands fjordar Milford sound.

Sälarna ligger på rad och solar sig på klipphällarna och bergsväggarna är över tusen meter höga. Vithajarna tar sig in i fjordarna för att jaga säl, så ett bad är det inte att tala om i det iskalla vattnet. Kontrasterna mot nordön är enorma. Paddla kajak med vänliga delfiner i 25-gradigt vatten för några dagar sen ter sig obegripligt när båten lägger ut från kajen i Milford sound.

Den som vill ha oslagbara vyer ska åka till Lake Benmore på en solig och vindstilla dag. Det går även bra att bada i sjön.
Foto: Karl-Magnus Lundvall
Den som vill ha oslagbara vyer ska åka till Lake Benmore på en solig och vindstilla dag. Det går även bra att bada i sjön.

Avsluta din resa med en sista naturskön resa upp till Christchurch på östkusten. Stanna till vid Lake Benmore och insup vattnets blåa spegling av bergen.

Nya Zeeland ligger för din fötter. Några timmar längre bort än vad en chartersvensk är van vid. Men du blir inte besviken.