Feature

Smillas prao: Ur högstadieelevers perspektiv

Tingsryd Artikeln publicerades

Under vecka nio var några av Dackeskolan niondeklassare ute på en så kallad praovecka. Det innebär att man under en viss tidsperiod är med på en arbetsplats och det hela går ut på att låta eleverna själva uppleva hur saker och ting går till i yrkeslivet. I denna grupp av niondeklassare ingår även jag och de flesta av mina klasskamrater.

De kompisar jag har pratat med har verkat nöjda med sin praoplats. Några har baserat sitt val på framtida gymnasieutbildningar eller de möjligheter till vidareutbildning som finns efter gymnasiet. Några har haft möjligheter till sommar- eller deltidsjobb i åtanke då de letat praoplats.

Allt som allt kan man väl säga att prao är ett ganska bra påhitt, det kan vara en knuff i rätt riktning när det kommer till framtida utbildningar och yrkesval eller kan det ge erfarenheter samt omdömen som är nödvändiga för att få ett sommarjobb. För att inte nämna att det är ett välkommet avbrott i skolarbetet för oss elever precis efter gymnasieval och provtider.

Det verkar som att förskola och skola är de arbetsplatser som är de mest populära bland oss elever men själv har jag spenderat min praovecka på Smålandsposten i Tingsryd. Det har varit en intressant upplevelse. Bland annat har jag fått göra en enkät, följt med på en intervju och lärt mig lite om hur man fotar.

Jag borde kanske skriva att det varit lärorikt, för det är det som är syftet med praon. Och visst har det varit lärorikt, men först och främst har det varit roligt. Det kanske är det som är det viktigaste med ett jobb, att man trivs och tycker det är roligt.

Det bör också nämnas att de människor som jobbar Smålandsposten har varit väldigt duktiga som handledare. Det kan förresten inte vara lätt att tvingas ge en outbildad 16-åring utan yrkeslivserfarenhet arbetsuppgifter.

Smilla Sundén Pettersson, prao