Fotbolls-VM

Stolthet i Kroatien trots förlusten

Fotbolls-VM Artikeln publicerades

Fotboll kan göra ont. Inte minst efter en förlorad VM-final. Men Kroatien har trots finalförlusten mot Frankrike med 2-4 gjort ett historiskt bra världsmästerskap. - Vi är lite ledsna, men vi måste också vara stolta, säger förbundskapten Zlatko Dalic.(TT)

Kroatien har svettats, våndats och hoppats. Resan fram till finalen har varit en enda lång kämparinsats utöver det vanliga där Kroatien inte mindre än tre gånger tagit sig vidare först efter förlängning, varav två även har gått till straffar.

Och med en hel match mer, sett till minuters spel, i benen orkade inte spelarna stå upp mot Frankrike i finalen - trots en imponerande insats även i denna match.

– Vi ångrar ingenting eftersom vi var det bättre laget långa stunder. Tyvärr blir det några klumpiga mål som går deras väg, säger Luka Modric.

Efter det tidiga ledningsmålet för Frankrike - genom ett självmål av Mario Mandzukic - lyckades kroaterna visserligen forcera fram en kvittering genom en av lagets främsta spelare i VM, Ivan Perisic.

"Vi var bättre"

Men Frankrike fick en straff och tog återigen ledningen innan halvtid.

– Vi var det bättre laget i den första halvleken, vi var de som pressade, men vi hade otur i kväll. De gjorde fyra mål på deras tre skott på mål. Men jag gratulerar Frankrike, de förtjänade det, säger mittfältaren Ivan Rakitic till Fifa.

Med två mål tidigt i den andra halvleken och 4-1 var det så gott som godnatt, men Mandzukic fick revansch för sitt självmål och reducerade. Men närmare än så kom inte Kroatien, som trots många tomma blickar direkt klappade om varandra på planen och tackade publiken efter matchen.

– Jag måste berömma mina spelare, det var kanske den bästa matchen vi spelat i mästerskapet: vi kontrollerade matchen men vi släpper in mål. Mot ett så pass starkt Frankrike får du inte göra några misstag, säger Zlatko Dalic.

Stolta

När besvikelsen efter den här matchen lagt sig är det här mästerskapet ändå något att vara stolt över - aldrig tidigare har nationen varit i en VM-final.

– Vi är lite ledsna, men vi måste också vara stolta över var vi har gjort, fortsätter Dalic.

Ytterbacken Sime Vrsaljko är inne på samma spår.

– Vi spelade med våra hjärtan och vi ångrar ingenting. Jag hoppas att våra fans kände det med. Jag tror att det vi har åstadkommit kommer att bli ihågkommet för alltid och vi kan vara stolta över oss själva, säger han enligt Reuters.